fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Sibiu- Orașul Bunelor Maniere

În urmă cu aproximativ 1 deceniu mai multe redacții din presa locală împreună cu Primăria Sibiu au pus bazele campaniei „Sibiu Capitala Bunelor Maniere”. Campania se adresa atât sibienilor de rând, cât şi companiilor private şi institutiilor. În aceste locații erau afișate la loc vizibil materiale promoţionale cu inscripţia AICI SE DĂ BUNĂ ZIUA ŞI SE SPUNE MULŢUMESC.  Proiectul de atunci s-a desfășurat doar pe parcursul anului 2010, iar la câţiva ani mai târziu de la acest titlul, Sibiul a revenit la manierele elegante printr-o campanie publică susţinută de Primăria Municipiului prin Agenda Culturală şi organizată de Asociaţia SIBIU 1191. După puțin timp, alte trei instituții importante din Sibiu, respectiv Consiliul Județean, Academia Forțelor Terestre și Universitatea „Lucian Blaga” s-au alăturat acestui demers. Începând cu anul 2017, mesaje de politeţe au „inundat” spaţiul public în aşteptarea asumării manierelor de cât mai mulţi şi de cât mai multe instituţii sau firme. Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Culturală 2019.

Însemnul oficial al campaniei „Sibiu- Orașul bunelor maniere” este un papion roşu şi însoţeşte autocolantele pe care led găsiți la ghişeele de relaţii cu publicul ale instituţiilor, în magazine, restaurante, în mijloacele de transport în comun și în alte spaţii publice. Intenția organizatorilor este aceea de a pune accent pe importanța unui „mulțumesc”, pe amabilitate și politețe.

„Anul acesta am ajuns la cea de-a treia ediție, lucrăm în fiecare an pentru ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multe persoane și de a avea un impact din ce în ce mai mare. Mă bucur să văd cum proiectul Sibiu- Orașul bunelor maniere crește în notorietate, iar sibienii au o reacție pozitivă. Cel mai mult mă bucură să văd interesul din ce mai mare și din partea copiilor. Ediția a-III-a se dorește o campanie care să continue proiectul asociației noastre desfășurat în anii 2017 și 2018, care s-a bucurat de un succes local și național foarte mare. Acesta îşi propune să promoveze bunul simţ, chiar eleganţa , în comunitate prin iniţierea unor campanii şi a unor activităţi de gen. Vom  readuce aminte locuitorilor care sunt manierele elegante în societate, în spaţii comune precum zonele de spectacol, de alimentaţie publică, în parcuri şi în instituţiile publice, care sunt bunele  manierele în trafic sau în raport cu ceilalţi cetăţeni. De la mic la mare sibienii vor avea ocazia să întâlnească mesajele acestui proiect (campanii outdoor, de presă şi broşuri) şi chiar să le practice în activităţile cuprinse în program (spectacole, activitati cu elevii) Revigorarea mândriei locale bazată pe felul în care ne comportăm şi nu pe simplul motiv că suntem născuţi în Sibiu este una dintre ţintele proiectului. La instituțiile unde avem plasate astfel de stickere se observă o schimbare atât din partea funcționarilor, cât și din partea clienților.”, a spus Claudiu Gavrea, președintele Asociației Sibiu 1191, unul dintre inițiatorii acestui proiect.

O altă latură a proiectului o constituie organizarea de evenimente care să ducă mesajele campaniei nu doar în zona centrală, ci și în principalele cartiere ale orașului. Ediția cu numărul trei a fost structurată în opt activități, desfășurate pe parcursul întregului an. Hipodrom 4, Trei Stejari și Terezian au fost cele trei cartiere unde s-a derulat în acest an o parte dintre activitățile campaniei. Pe timpul verii, locuitorii din aceste cartiere au fost invitați la o întâlnire, la un spectacol de muzică clasică, unde instrumentiști au interpretat timp de o oră arii celebre și muzică de jazz.

 

„Mă bucur că am reușit să fiu acasă în ziua în care a avut loc acest spectacol în cartierul meu, mai exact în cartierul Terezian. Este o inițiativă lăudabilă, care ar trebui să fie preluată și de alte orașe din țara noastră. Am observat și acele afișate, acele autocolante cu „În Sibiu se dă  Bună Ziua” și „Mulțumesc”, pe care le găsim nu doar în instituțiile publice, ci și în  anumite magazine sau restaurante. Cred că prin intermediul acestora ne manifestăm respectul reciproc între noi cetățenii acestui oraș, între noi clienții, plătitorii de taxe și cei care lucrează în acele instituții sau locații.”, a spus Iulia Popa, una dintre persoanele care locuiește în cartierul Terezian.

Sibiu- Orașul Bunelor Maniere

„SPECTACOL … Copiii – viitorul bunelor maniere” și  „ SPECTACOL … Copiii – viitorul bunelor maniere”    au fost două dintre evenimentele dedicatele celor mici, la care au participat aproximativ 1300 de copii. „Activitățile au fost derulate pentru elevii ai Școlii Gimnaziale Nr.4, Școlii Gimnaziale „Nicolae Iorga” și cei Școlii Gimnaziale Nr. 24. Prin aceaste activități ne-am propus interacţiunea cu cei mici ( clasele primare) şi prezentarea normelor de bună purtare  sub forma de lecţii interactive. Lectorii cursurilor de bune maniere care au reprezentat proiectul în relaţia cu şcolile,  au abordat cu cei mici teme precum  felul în care se cuvine să se poarte pe stradă , în şcoală , în relaţia cu vârstnicii sau în spaţiile comune (mijloace de transport, restaurant, etc). La finalul fiecarei lecţii copiii participanţi au primit o broşură realizată cu această ocazie cu regulile de bune maniere prezentate. Cei care au asimilat cel mai bine regulile de bune maniere , dar le și aplică în activitățile de zi cu zi și au avut ocazia să participe la un spectacol cu personajele din broșura „Primii pasi în bune maniere „ – Micuta FIFI și prietenii ei”, potrivit organizatorilor.

Sibiu- Orașul Bunelor Maniere

Calendarul „Sibiu – Orașul bunelor maniere” este o altă latură importantă a acestui proiect. Tema acestui calendar a fost ″Sibiu, oraș tânăr și manierat din 1191″, fiind o provocare pentru Daniel Bălțat, fotograful, care a surprins frumusețea orașului nostru în diferite ipostaze.  Calendarul a fost tipărit în aproximativ 2000 de exemplare și va avea drept scop promovarea Sibiului, urmând a fi distribuit gratuit în locații publice/ private, cu vizibilitate maximă. „Prin numărul mare de exemplare, prin imaginile surprinse și prin asigurarea unei vizibilități ridicate a acestui calendar în mediul public și privat le vom atrage atentia sibienilor, dar și turiștilor  de frumusețea orașului, de dezvoltarea acestuia și de apartenența lor la o comunitate puternică, care se implică în viața orașului.”, transmite Claudiu Greava.

Ultima activitate a proiectului a fost un eveniment de amploare, o gală organizată în luna noiembrie, lună în care este sărbătorită și Ziua Internaţională a Salutului.  În cadrul acesteia, ”Bună ziua ” şi ”Mulţumesc”, cuvinte cheie ale campaniei s-au transformat în acorduri fermecătoare de muzică clasică, interpretate live de instrumentisti  ai Filarmonicii Sibiu și invitații lor speciali, corn Petre Gasca si dirijor Luminita Petre. Publicul prezent la Sala Thalia s-a ridicat în jurul la  300 de persoane.

Sibiu- Orașul Bunelor Maniere

Etichete: