fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Sănătatea mintală a copilului și adolescentului a fost dezbătută la Sibiu de către specialiști din țară și străinătate

În perioada 11-13 aprilie 2024, la Universitatea “Lucian Blaga “ din Sibiu, în Aula Magna, a avut loc loc cea de-a XIX-a ediție a Conferinței Naționale de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului, cu tema “Prevenție și intervenție timpurie în sănătatea mintală a tinerilor“. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Română de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate, în parteneriat cu Universitatea “Lucian Blaga“ din Sibiu,  Spitalul Clinic de Psihiatrie „Profesor Doctor Alexandru Obregia” București și Spitalul Clinic de Psihiatrie “Dr. Gheorghe Preda“ din Sibiu, cu sprijinul UNICEF în România.

La acest eveniment  au luat cuvântul din partea Consiliului Județean Sibiu ca ordonator principal de credite al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, dl. Marcel Constantin Luca, prefectul județului Sibiu, d-l Mircea Crețu, dl. dr. Gabriel Diaconu, medic specialist psihiatru și consilier al Ministrului Sănătății, dna. Anna Riatti, reprezentant al UNICEF, dna. Cătălina Constantin, director al Centrului Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog, dna. Ramona Dabija, director al Agenției Naționale Antidrog, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, jur. Florin Neag, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu, șef lucrări dr. Ciprian Băcilă, Prof.univ.dr.Raluca Sassu, prorector Universitatea “Lucian Blaga” Sibiu,  ⁠Șef lucrări dr. Cosmin Mohor prodecan Facultatea de Medicină Sibiu și Prof.univ.dr Radu Chicea Președinte Colegiul Medicilor Sibiu .

Conferința desfășurată la Sibiu a reprezentat un prilej de a readuce în același loc specialiști din Psihiatria Pediatrică națională.

Psihiatrii pediatri, psihologi și alți specialiști în domeniul sănătății mintale s-au reunit într-o atmosferă de schimb de cunoștințe și inovație, și a reprezentat o oportunitate deosebită pentru profesioniști de a discuta și de a explora cele mai recente cercetări și practici în domeniul psihiatriei pediatrice pe fondul unei patologii în creștere.

Cu un accent puternic pe sănătatea mentală a copiilor și adolescenților, conferința a abordat o gamă largă de subiecte, inclusiv consumul de substanțe psihoactive, tulburări de comportament, anxietate, depresie, tulburări de spectru autist și altele.

S-a remarcat în mod deosebit interesul participanților tineri care au avut oportunitatea de a învăța din experiența și perspectivele profesioniștilor în domeniu, precum și de a lua parte la sesiuni de lucru interactive, mese rotunde și prezentări de cazuri. Masa rotundă principală a fost organizată pe tema “Consumul de substanțe în rândul copiilor și adolescenților din România”.

„Activitatea în spitalul nostru se concentrează pe importanța diagnosticării și tratării precoce a problemelor de sănătate mentală la copii și adolescenți, cu atât mai mult cu cât resursa umană de medici specialiști în psihiatria pediatrică este destul de deficitară față de necesarul real. Cu toate acestea, cu efectivul restrâns de medici psihiatri pediatrici avuți la disponibilitate, spitalul face eforturi serioase pentru a putea menține serviciile pe secție, în Centrul de sănătate mintală copii dar și în garda de psihiatrie și neurologie copii și în ambulatoriul de specialitate.

O deducție logică simplă ne arată faptul că dacă nu tratăm strategic problema pediatrică de astăzi, aflată într-un trend ascendent, acești copii vor deveni adulții de mâine care vor sufoca capacitatea de asigurare a problemelor de tip psihiatric pentru adulți.

De asemenea, efortul susținut în abordarea novativă a actului medical psihiatric este realizată în cadrul spitalului nostru și prin munca desfășurată în Colectivul de Cercetare al spitalului unde încercăm an de an să asigurăm dotare cu noi aparate care să ajute la dezvoltarea înțelegerii patologiilor și a efectelor medicației, precum și susținerea abordării medicale inovative aplicate pentru îmbunătățirea îngrijirii mintale a copiilor și adolescenților. Un act medical actual trebuie să aibă în vedere și partea de cercetare, care stă la baza evoluției protocoalelor și ghidurilor de tratare a pacienților” a declarat managerul Spitalului, dl. Neag Florin, care tot cu această ocazie a mulțumit și muncii depuse în spital de întregul personal fără de care rezultatele spitalului nu ar fi posibile.

Directorul medical al spitalului, conf. universitar dr. Bacila a menționat că “anul acesta, pentru prima dată, Conferința Națională de Sănătate Mintală a Copilului și Adolescentului s-a desfășurat în Sibiu, iar acest lucru constituie un motiv de bucurie. Contribuția la organizarea evenimentului este cu atât mai importantă cu cât problemele de sănătate mintală la această categorie de vârstă au luat amploare în ultimii ani. Tot un trend ascendent se regăsește și în nevoia crescândă de informare și prevenție.”

Raportat la monitorizarea indicatorilor în ceea ce privește activitatea pe secțiile spitalului s-a constat că în ultima vreme patologia de tipul psihiatriei pediatrice este într-o creștere iar dacă ne uităm la principalele patologii cu care pacienții vin în secțiile spitalului, constatăm o creștere a diagnosticelor de tip ADHD, autism și chiar și zona consumului de droguri.

1 din 5 copii și adolescenți suferă de o tulburare de sănătate mintală la un moment dat pe parcursul vieții, conform datelor furnizate de Centrul de Control al Bolilor (CDC), SUA.

Sănătatea mintală este o parte esențială a stării de sănătate globală a copiilor, având o relație dinamică și complexă cu sănătatea fizică și bunăstarea generală. Starea de sănătate mintală, ca și cea fizică, afectează felul în care copiii gândesc, simt și se comportă, influențând astfel abilitatea copiilor de a se integra și reuși în plan educațional și ulterior, la locul de muncă și în societate.

“Copilăria și adolescența sunt perioade critice pentru dezvoltarea cerebrală, prin dobândirea de abilități cognitive și socio-emoționale, care vor modela viitoarea sănătate mintală a adultului. Astfel, promovarea sănătății mintale și prevenția tulburărilor psihice sunt măsuri cruciale de sănătate publică menite să încurajeze și să stimuleze factorii protectivi și comportamentele sănătoase odată cu depistarea precoce a factorilor de risc și a tulburărilor deja instalate” a afirmat în cadrul deschiderii conferinței doamna conferențiar universitar dr. Florina Rad, medic primar de psihiatrie pediatrică, președintele ARPCAPA – Asociația Română de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate, Bucureşti.