fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Reportaj

Reportaj|Foto şi audio: Cum se descurcă pensionarii din Sibiu în contextul creşterilor de preţuri

Extrem de vulnerabili în faţa creşterilor de preţuri la alimente şi facturi, mulţi dintre pensionari cu greu fac faţă scumpirilor din ultima vreme. Nici nu este greu să ne imaginăm dificultăţile pe care le întâmpină majoritatea pensionarilor având în vedere că pensia medie lunară pe ţară depăşea cu puţin 1600 de lei în anul 2021, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Acelaşi institut înregistra un număr de aproximativ 5 milioane de pensionari în România în vara anului 2021. Datele nu s-au schimbat semnificativ nici anul acesta, punctul de pensie crescând, conform Casei Naţionale de Pensii Publice, de la 1442 de lei în 2021 la doar 1586 anul acesta. În judeţul Sibiu exista în anul 2021 aproximativ 98.400 de pensionari, iar pensia medie lunară era de 1614 de lei.

Preţuri mari pentru cumpărători, mici pentru comercianţi
Pentru a vedea cum se descurcă pensionarii din Sibiu cu aceste sume mici, în contextul creşterilor de preţuri, am mers în Piaţa Cibin de unde mulţi pensionari îşi cumpără legumele, fructele, carnea sau brânzeturile. În plină zi de lucru, în mijlocul săptămânii, piaţa sibiană nu era prea aglomerată. Comercianţii ne-au spus că preţurile sunt aceleaşi de cel puţin doi ani, deşi cumpărătorii nu sunt de aceeaşi părere.
„Preţurile sunt aceleaşi de ani de zile, toate taxele scumpe, facturile scumpe, motorina, benzina, marfa noastră e degeaba, aceleaşi preţuri. Când tragi linie, nu rămâi cu nimic”, ne-a spus o doamnă care vindea legume.
O legătură de ceapă verde sau de usturoi verde se vinde cu 2 lei, în timp ce salata se vinde cu 4-5 lei bucata, iar salata creaţă chiar şi cu 8 lei bucata. Verdeţurile se vând cu 1 leu legătura. Cele mai mari preţuri sunt la roşii, care se vând de la 13 lei kilogramul până la 25 de lei kilogramul. Castraveţii se vând cu 8-10 lei kilogramul, varza cu 4 lei kilogramul, cartofii noi cu 10 lei kilogramul, ridichile cu 5 lei legătura. Fructele sunt, după cum ne-au spus unii pensionari întâlniţi în Piaţa Cibin, foarte scumpe. Căpşunile se vând cu minim 10 lei kilogramul, merele cu 4-5 lei kilogramul.
La brânzeturi, comercianţii se plâng de vânzări slabe acum, după Paşti şi 1 Mai. Telemeaua veche de oaie se vinde cu 40 de lei kilogramul, telemeaua proaspătă de oaie sau de vacă se vinde cu 30 de lei kilogramul, caşul proaspăt se vinde cu 25 de lei kilogramul, iar caşcavalul de casă se vinde şi cu 50 de lei kilogramul. Carnea de pasăre se vinde de la 20 lei kilogramul pentru puiul întreg, 25 de lei pulpele dezosate, 17 lei pulpele cu os, 35 de lei pieptul. Carnea de porc se vinde de la 22 până la 27 de lei kilogramul.

„Ne descurcăm aşa, calculat, să ne ajungă pentru toate”
Iată ce ne-au spus câţiva dintre pensionarii întâlniţi în Piaţa Cibin:
„Preţurile sunt mult mai mari decât anul trecut. În fiecare an s-au ridicat, s-au ridicat normal, dar acum au făcut explozie. Veniturile au rămas la fel, sau aproape la fel. Nu mă pot plânge, dar nici nu ajunge cât ar trebui (n.r. pensia). Nu ţine pasul cu scumpirile. Ar trebui mărite şi eu zilnic mă gândesc ce ar putea face, de unde să iei, de unde să pui. E o ruşine să fim pe ultimul loc. Dacă nu sunt bulgarii, suntem noi”.
„În alţi ani, înainte de Paşti erau scumpe, după aia lăsau, acum nu. Ne descurcăm aşa, calculat, să ne ajungă pentru toate, pentru că şi medicamentele sunt pe listă, nu numai mâncarea. Şi facturile s-au mărit, ce să mai vorbim. Ar trebui multe făcute, nu e doar pensia de vină, că din cauza la curent şi gaz dau ăştia scump şi noi nu mai facem față cerinţelor. Am luat jumătate de miel să facem Paştile şi nu ne-am ales cu nimic. Foarte scump!”.
„Ce să facem? Nu mai fumăm, nu mai bem (râde). Trebuie să ne gospodărim, altfel nu merge”.
„Preţurile sunt aşa cum îs. Ne întindem cât îi. Asta este, ce să-i facem”.
„Potrivite, că şi oamenii ăia cheltuiesc (n.r. producătorii). Am 1100 de lei pensie şi curentul mi-a venit 1200 de lei într-o lună. Faceţi un calcul (râde). Trebuie să mai muncesc în continuare. Ferească Dumnezeu de boală. Dacă eşti sănătos, merge, dar dacă eşti bolnav eşti un om terminat”.
„Preţurile sunt foarte mari. Ne descurcăm foarte greu. Ne întreabă cineva dacă ne descurcăm? Trebuie să ne descurcăm. O dată luăm mai mult, o dată luăm mai puţin. Am luat pensia acum, am luat piept de pui. Până luăm pensia luăm aripioare, acelea sunt 18 lei. N-avem ce să facem, aşa e viaţa”
„Fructele sunt foarte scumpe. Sub 10 lei nu găseşti. Noi lucrăm ca nebunii la ţară, pensia te duci de două ori în pompa de benzină şi ai gătat-o”.
„Foarte scumpe pentru pensia noastră. Am făcut acum nişte analize, pentru că pe unde mergem te programează după două luni de zile, poţi să mori liniştit. Am avut probleme la inimă, numai prin intervenţii am reuşit să fac. De scumpiri nici nu mai vorbim. E foarte greu. Dar ce să facem? Toată lumea se gândeşte ce să facă şi să-ţi împarţi pensia ca să te descurci. Toate sunt scumpe, ne descurcăm cum putem. Trebuie să mâncăm, suntem în vârstă dar trebuie să ne asigurăm hrana de zi cu zi. Încercăm să supravieţuim aşa cum putem”.
„Eu zic că ne descurcăm binişor, dar nu forţăm nimic. Aşteptăm o reducere, ceva. Nu ne băgăm cu capul înainte”.

Etichete: