fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Prelevare de organe, la Spitalul Clinic Județean Sibiu

Prima prelevare de organe realizată în acest an la Spitalul Clinic Județean Sibiu a avut loc duminică, 28 aprilie 2024. Familia unei paciente aflate în moarte cerebrală a decis ca organele sale să fie recoltate, pentru a ajuta la salvarea mai multor vieți omenești.

La procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din București, Cluj și Iași. Intervenția de recoltare a organelor – ficat, rinichi, cornee și os – a fost realizată în cursul zilei de duminică, 28 aprilie 2024. Echipa de la București a prelevat țesut osos, medicii de la Iași au recoltat ficatul și corneea, iar echipa de la Cluj a prelevat rinichii. După prelevare, echipele de medici au plecat de urgență către centrele de transplant de care aparțin.

Pacienta în vârstă de 50 de ani a fost adusă în data de 21 aprilie 2024 în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu intubată și ventilată mecanic, după asfixie mecanică. Din UPU, conform evaluării inițiale, pacienta a fost preluată de Serviciul Neurologie și, în timpul investigațiilor, starea deja precară a acesteia s-a agravat, fiind preluată de urgență de Secția Neurochirurgie în stare gravă, unde a fost operată din cauza unui hematom intracranian.

”Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu transmite condoleanțe familiei îndurerate, dar și mulțumiri pentru frumosul gest de a accepta ca pacienta să devină donator de organe, oferind o nouă șansă la viață unor pacienți aflați în suferință”, transmite dr. Daniel Chelcea, managerul SCJU Sibiu.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, ca centru pentru identificare și declarare potențiali donatori aflați în moarte cerebrală în vederea prelevării de organe, țesuturi și celule de origine umană, este acreditat prin decizia Agenției Naționale de Transplant numărul 9/04.04.2024. Aceste acreditări se fac o data la cinci ani.

Etichete: