fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Educatie Judet

Școala din comuna Gura Râului nu mai folosește catalogul în format fizic

În acest an școlar, la școala din comuna Gura Râului, unde învață aproximativ 500 de elevi și preșcolari a introdus catalogul electronic în octombrie 2019. Lună de lună, din bugetul propriu, este plătit un serviciu considerat absolut necesar, nu doar pentru că suntem într-un secol al digitalizării, dar reprezintă un instrument util, eficient, la care s-a apelat din considerente practice.

„Noi am implementat catalogul digital pentru a avea o legătură mai ușoară cu părinții. Este destul de greu să îi mai aduci la școală, copiii nu arată carnetul și am zis că este mai simplu ca ei să afle automat când se pune o notă, o absență sau când copilul a fost implicat într-un incident neplăcut, pentru că avem în platformă și o rubrică de incidente. Părinții au conturi și primesc pe mail sau prin mesaje informații legate de situația copilului. Noi, practic, pentru asta am început să îl folosim, ca să avem o comunicare mai ușoară cu părinții”, declară Anca Botoroagă, directorul Școlii Gimnaziale „Aurel Decei” din Gura Râului.

După o experiență de doi ani, în care au existat în paralel catalogul clasic și cel electronic, Școala Gimnazială „Aurel Decei” se numără printre școlile pilot care utilizează exclusiv varianta digitală. Ideea implementării catalogului electronic a pornit de la nevoia unei comunicări mai bune cu părinții, explică directorul școlii, Anca Botoroagă, iar feedback-ul lor a fost unul pozitiv. Proiectul este doar unul dintre cele începute pentru a moderniza și digitaliza o școală de la sat, o școală aflată în plin proces de transformare pentru a crea un mediu de învățare atractiv și o stare de bine a elevilor și a profesorilor.

Feedback-ul părinților a fost de la început unul pozitiv, deși nu toți verificau notificările, așa cum nu o făceau nici cu carnetele de note – precizează Anca Botoroagă, dar rezultatele au început să se vadă: ”A fost o reacție bună și am auzit și reacții de la elevi: <Acum nu pot să o mai mint pe mama pentru că imediat primește nota>.”  

În martie 2020, când școlile au intrat în online, catalogul electronic a fost transformat într-o platformă de predare online. Profesorii și elevii aveau deja conturi create, platforma a fost updatată astfel încât aici se desfășurau orele și se încărcau temele ori proiectele. Câteva luni mai târziu, orele au fost mutate pe Google Classroom, profesorii au continuat să folosească catalogul electronic, nu toți (”a fost o perioadă grea și stresantă pentru ei și, într-adevăr, să folosească și catalogul fizic și catalogul digital era o muncă în plus”), dar trecerea exclusivă la catalogul electronic a schimbat lucrurile.

Directoarea și-ar dori ca școala să nu se mai întoarcă la catalogul fizic și să folosească pe viitor doar catalogul electronic (derogarea este făcută prin ordin de ministru pentru acest an școlar) și, în final, să se ajungă la o platformă comună pentru toate școlile din țară, cu acces gratuit:

”Eu sper că va continua acest proiect și mă gândesc că, în viitor, spre varianta aceasta se va merge. Acum, fiecare școală lucrează cu platforma pe care o avea înainte, dar sper ca până la urmă să fie o platformă comună pentru toată lumea. Sper eu, și gratuit. Noi plătim lunar un abonament din fondurile școlii, fără implicarea părinților, însă este un pas înainte și un lucru necesar în secolul XXI. Suntem în anul pilot, învățăm ce este de făcut și ce este nevoie schimbăm în semestrul al doilea sau în anul școlar viitor.

O școală digitală

La școala din Gura Râului, încă dinainte de pandemie sunt folosite la ore aplicațiile digitale. În toate sălile de clasă, conectate la internet, există din 2017 câte un TV smart pe care sunt proiectate activități. Anca Botoroagă, profesoară de engleză, a descoperit digitalul în 2008 când a participat la un curs de formare susținut de o profesoară din Statele Unite. De atunci a început să folosească jocuri, puzzle-uri online, să pună filmulețe și să desfășoare activități interactive, în ideea de a le crește interesul elevilor.

Știrea poate fi citită integral pe http://sparknews.ro/

Foto: Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului/ prof. Anca Botoroagă

Etichete: