fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Ziua Culturii Naționale, marcată la Biblioteca ASTRA și Biblioteca ULBS

În data de 15 ianuarie 2024, publicul este invitat să participe la o serie de activități prilejuite de celebrarea Zilei Culturii Naționale, evenimentele fiind organizate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu, dar și cu artiști independenți. Programul cultural cuprinde vernisajul unei expoziții documentare, o lansare de carte, recitaluri de poezie, momente muzicale și o proiecție de film.

În Foaierul Bibliotecii ASTRA, la ora 16:30, va avea loc vernisajul expoziției documentare „Viață culturală sibiană în perioada ante- și interbelică”. Vor fi expuse peste 100 de documente originale ilustrând viața culturală din Sibiul de altădată. Cei interesați vor avea ocazia să observe îndeaproape materiale de promovare a manifestărilor culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX: expoziții, spectacole de teatru, conferințe, concerte. Afișele, programele, foile volante și publicațiile periodice expuse cuprind diferite informări, anunțuri sau cronici ale evenimentelor din spațiul cultural sibian și oferă o imagine nuanțată asupra vieții, preocupărilor, inițiativelor oamenilor și a folosirii limbii române în perioada 1880-1939. „De ce această expoziție, în acest moment de sărbătoare națională a culturii? Așa cum spunea Ellie Wiesel, «fără memorie, nu există cultură. Fără memorie, nu ar exista nici civilizație, nici societate, nici viitor». Mărturiile scrise pe care le aducem la lumină au o deosebită valoare istorică și lingvistică și merită a fi cunoscute de către publicul larg, deoarece sunt parte din moștenirea noastră culturală.” – precizează Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu, instituție care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

Ora 17:00 este rezervată lansării volumului „Fragmentarium” semnat de Dan Nanu (coordonator) și Mihai Colibaba și Cosmin Pal (editori). Publicația reunește o serie de materiale referitoare la evenimentele desfășurate cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri reflectate, într-o analiză atentă și adeseori critică, în presa sibiană. Lansarea cărții este organizată de Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu și are loc în Foaierul Bibliotecii Astra.

Un moment inedit și mult așteptat în programul dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale la Biblioteca ASTRA îl reprezintă performance-ul itinerant intitulat „EMINO(VICII)”. De la ora 18:00, artiștii Claudiu Fălămaș (voce) și Andrei Crețu (chitară) propun publicului o experiență artistică originală, desfășurată în diferite spații ale bibliotecii. Alături de aceștia, participă actorii Paul Bondane, Andrada Grosu, Alex Ciobotaru, Ana Lupu și Liana Coțofan. „Eminescu underground? Cât de underground e astăzi poezia lui Eminescu? Oare putem spune că a fost «primul rapper» din România? Atunci când România era departe de a se fi format ca stat? Sau primul rapper moldovan? EMINO(VICII) este un performance poetico-muzical (bolnă)vicios, cu pretenții underground. În acest show se va scuipa cu vorbe eminesciene la greu. La propriu și la figurat. Da, o ardem underground, o rupem în hip-hop. Dacă nu vrei să îți intre-n ochi vreun iamb sau vreun troheu, ascultă bine versu’, acum și iar, mereu.”, transmit tinerii artiști referitor la intervenția propusă.

Programul complet al activităților și manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale 2024 se regăsește anexat.

Accesul publicului la evenimentele anunțate este gratuit.

Începând din anul 2011, Ziua Culturii Naționale se sărbătorește în România și Republica Moldova la 15 ianuarie, dată care marchează ziua nașterii poetului Mihai Eminescu. În egală măsură, această zi specială reprezintă un prilej de reflecţie asupra tezaurului național de cunoaștere și o oportunitate de a aduce mai aproape de public valorile culturale, spirituale, artistice autentice.

PROGRAM

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Biblioteca ASTRA Sibiu și Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu

15 ianuarie 2024

Ora

Eveniment

Loc de desfășurare

12:00

Întâlnire cu poezia și muzica

actorii Ioana Frunzescu și Lucian Dragotă

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Foaier

15:30

Proiecție de film artistic românesc

Cealaltă Irina” (2009, 90 min., AP12)

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Compartimentul Arte, et.2

16:30

Viață culturală sibiană în perioada ante- și interbelică” vernisaj expoziție documentară

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Foaier

17:00

Lansarea volumului „Fragmentarium”,

Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Foaier

17:00

În chip poetic” spectacol de lectură

Școala Populară de Arte și Meserii Sibiu

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, American Corner Sibiu, et. 5

18:00

EMINO(VICII)performance muzical-poetic itinerant

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, American Corner Sibiu, et. 5 (punct de pornire)

18:00

Poezie românească scrisă de femei”

Recital și dezbatere

Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, parter