fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură Naţional

WOW! Expoziția ASTRA 160, la Muzeul National Cotroceni

În luna septembrie, Biblioteca ASTRA Sibiu, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni și cu susținerea companiei Merk Class SRL, invită publicul larg să viziteze Expoziția ASTRA 160. Proiectul expozițional este deschis în perioada 9-25 septembrie 2022, în spațiul distins al Salonului Cerchez, situat în Palatul Cotroceni (Bd. Geniului, nr. 1-3, București).

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 14 septembrie, la ora 18:00, prilej în care publicul va beneficia de prezența reprezentanților instituțiilor organizatoare și a invitaților.

„Despre patrimoniul cultural al României se vorbește neîncetat cu mare aplomb. Vă invităm prin urmare să vizitați expoziția ASTRA 160 care cuprinde fotografii, manuscrise, carte românească veche, carte străină veche și ex-librisuri aflate în Colecțiile Speciale ale Bibliotecii ASTRA Sibiu. Este un apel de a păși într-o bibliotecă sau de a lua contact cu istoria celei mai întâlnite forme instituționalizate de cultură.”, a declarat dr. Răzvan C. Pop, manager al bibliotecii publice sibiene.

Expoziția este prilejuită de împlinirea a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – ASTRA și a Bibliotecii acesteia. Proiectul expozițional actual a fost inițiat și elaborat de reprezentanții Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, instituție ale cărei acțiuni sunt susținute financiar de Consiliul Județean Sibiu, și vine în completarea seriei de evenimente derulate pe parcursul anului trecut.

ASTRA 160 aduce în atenția publicului, în texte și imagini, contribuția marilor personalități astriste care au militat pentru dezvoltarea culturală a spațiului transilvănean și emanciparea socială a românilor ardeleni. În expoziție sunt incluse elemente originale cu valoare de patrimoniu care ilustrează momente semnificative din istoria Asociațiunii ASTRA și a Bibliotecii acesteia: documente legate de contextul istoric, manuscrise semnate de personalități importante ale culturii române, cărți de valoare inestimabilă, obiecte care au aparținut marilor astriști. La loc de cinste, în cadrul expoziției, se află cele trei tomuri ale Enciclopediei Române, operă editorială capitală a Asociațiunii și prima enciclopedie românească. Lucrarea a fost realizată și editată în perioada 1898 – 1904, sub coordonarea publicistului Corneliu Diaconovici, prim-secretar al ASTREI și director al revistei „Transilvania”, cu susținerea benevolă a membrilor Academiei Române și cu implicarea a numeroși colaboratori, reprezentanți ai elitei culturale, dar și din sfera economică, medicală, militară, religioasă, diplomatică.

Vizitatorii expoziției vor avea prilejul de a admira o serie de documente cu valoare de patrimoniu aflate în colecțiile Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu: carte românească veche, carte străină veche, manuscrise, piese de iconografie, cartografie și ex-libris-uri. Statutele Asociațiunii (1861),  Albumul cu vederi din Expoziția etnografică organizată la inaugurarea Muzeului Asociațiunii (1905), un Calendar realizat la Sibiu în 1793, Decretul privind desființarea iobăgiei, tipărit la Viena în 1785, manuscrisul poeziei „Și dacă…” de Mihai Eminescu sau lada de zestre a lui George Barițiu sunt doar câteva exemple care ilustrează faptul că patrimoniul bibliotecii este strâns legat de activitatea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român.

Expoziția a fost curatoriată de către dr. Bogdan Andriescu, cercetător în cadrul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și va oferi posibilitatea vizitatorilor să achiziționeze Albumul ASTRA 160 care reflectă istoria uneia dintre cele mai vechi biblioteci din România. În perioada următoare, proiectul expozițional va fi itinerat și în alte instituții culturale și educaționale din marile orașe ale țării pentru a face cunoscută publicului istoria și patrimoniul Bibliotecii Centrale a Asociațiunii.

Expoziția ASTRA 160, organizată la Muzeul Național Cotroceni, este deschisă publicului, cu respectarea regulilor de acces, în perioada 9-25 septembrie a.c., de marți până duminică, în intervalul orar 9:00 – 17:00.

Etichete: