Spectacolul Născut în 2000 este un Vulcan care stătea de ceva timp să erupă

„Născut în 2000” este un spectacol de teatru independent, a cărui scenariu se bazează pe mărturiile şi experienţele personale ale actriţelor Aneea-Bianca Axentea, Andrada Grosu, Alexandra Roatiş şi Shama Leah. Scenariul şi regia îi aparţin lui Bogdan Sărătean.
„Spectacolul s-a creat ONLINE, fiind ideea proiectului și a programului ACCES ONLINE inițiat de Ministerul Culturii. Dacă nu ar fi existat acest program, și dacă nu am fi avut baftă nebună să câștigăm finanțare cu acest proiect, spectacolul NU ar fi existat, ceea ce ne bucură, dar ne întristează când ne gândim cât de greu se obțin aceste finanțări și cât de puține oportunități sunt pentru artiștii independenți. Avem în arhivă peste 20 de ore de înregistrări ale conversațiilor pe zoom și peste 60 de pagini de text scris de cele 4 actrițe. Scenariul este o condensare inspirată cred eu, a acestor ore de muncă. Spoturile scurte au fost în număr de 35 și s-au realizat în timpul procesului de creație care a avut loc exclusiv online.”, spune Bogdan Sărătean, regizorul spectacolului „Născut în 2000”
„Născut în 2000” este o continuare a spectacolului „Născut în ‘90”, unde actrițele Andrada Grosu și Aneea-Bianca Axentea se regăsesc în ambele proiect. „ Născut în 90 a avut premiera în 1 decembrie 2014. Nu ne așteptam să aibă așa un succes și așa o viață lungă. E cel mai jucat spectacol al nostru în clipa de față. În timp, s-a născut firesc ideea de a face o “continuare”. Impropriu zis continuare ptentru că cele două spectacole pot fi urmărite separat/ nu sunt interdependente ca fir narativ sau orice altceva. Și estetic sunt diferențe majore între cele două spectacole. Născut în ‘90 e ca o explozie, născut în 2000 coboară cumva în adâncuri, forează mai mult. E mai delicat. Conține esența vieților noastre din ultimii 5-6 ani, și e, în mod firesc, ceva mai matur decât Născut în ‘90. Echipa e în mare parte aceea. Doar că Născut în 2000 are doar actrițe în distribuție, femei. Practic, în locul lui Claudiu Fălămaș au apărut Alexandra Roatiș și Shama Leah. Alexandra se întoarce pe scena după 6 ani si un prunc, si e absolut sublimă.”, a transmis Bogdan Sărătean.
Textele au pornit de la lucruri personale pe care actrițele le-au împletit cu fantezie, imaginație și tot felul de elemente pentru a ajunge la acest act artistic.
„În ceea ce mă privește pe mine, tot ce spun în acest spectacol este adevărat. Ah și cât aș mai fi avut de spus, dar ar fi durat prea mult spectacolul.”, sublinează Andrada Grosu. „Textele scrise de noi au fost ajustate. La textele mele cam 80% e adevar. Restul… e teatru. Sau artă, da artă, cred că așa e arta, pleacă de la realitate și se transfigurează, se îmbogățește și îmbogățește Spiritual!”, consideră și Aneea Axentea.
Trei dintre actrițe au devenit mame în perioada aniilor 2000, iar una dintre acestea s-a căsătorit anul acesta pe timp de pandemie. Cum descriu acestea spectacolul și cum au simțit ele feedback-ul publicului aflați din cele ce urmează. „Experiența acestui spectacol, după o pauză de aproape 6 ani, a fost ca o gură de aer proaspăt pentru mine. Mi-a fost destul de greu să mă remontez și să mă apuc din nou de lucru, cu atât mai mult pentru că am avut de vorbit despre experiențele mele personale. Având în vedere circumstanțele acestei perioade, deși publicul nu a fost așa cum eram obișnuită (mai numeros), cred că a primit destul de bine acest tip de spectacol, care este foarte personal, intim și direct.” (Alexandra Roatiș)
Andrada Grosu a făcut parte și din proiectul „Născut în ‘90”, iar în acest an, în condițiile impuse de pandemie, a avut nunta. „Metaforic vorbind pentru mine spectacolul Născut în 2000 este un Vulcan care stătea de ceva timp să erupă. Îl simt ca un pansament pentru suflet. Este forma prin care pot vorbi, pot spune. Cred că și noi actorii cât și publicul simțim efectul pandemiei în timpul unui spectacol. În primul rând prin faptul că sunt mai puțin spectatori, asta înseamnă mai puțină energie din partea publicului, reacții limitate din cauza măștii. Dar cu toate acestea am primit un feedback foarte bun după spectacol. În ceea ce-mi privește familia, este deja obișnuită cu monoloagele mele, acesta nefiind primul spectacol în care spun povești personale. Povești care sunt la limita decenței întotdeauna.” (Andrada Grosu)
Aneea-Bianca Axentea a făcut și ea parte din ambele proiecte, iar în perioada 2000 a devenit mama a doi copilași, născuți în 2017, respectiv în 2019. „ Născut în 2000 este un spectacol cu și despre viață. Viața de zi cu zi. Cu subiecte sensibile, tabu, reale, care ne frământă pe toți mai mult sau mai puțin. Publicul nostru drag deja este familiarizat cu genul acesta de spectacol. Născut în ‘90 a avut mare succes având la bază aceeași modalitate de scriere a textului. Când dai din casă devine totul mult mai personal. Inclusiv relația public-actor. Se transformă totul într-o mare petrecere în pijamale unde toată lumea este invitată să participe.” (Aneea-Bianca Axentea)
Pentru Shama Leah, România a devenit a doua casă, iar Sibiul este orașul pe care îl iubește, unde s-a căsătorit și a devenit mamă. Actrița, originară din Uganda (Africa), este cunoscută de publicul sibian pentru participarea în spectacolul „Povești Africane”. „Iubesc România și Sibiul! Eu nu sunt actriță, în sensul de aici, la noi nu există facultăți de teatru, dar experiențele de la BIS Teatru, atât Povești Africane cât și Născut în 2000 sunt printre cele mai puternice și profunde experiențe ale mele ca om.”, menționează Shama Leah.