Proiectul „Palatul cu două bucătării: experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei”

Desfășurat în perioada mai – septembrie 2019, proiectul „Palatul cu două bucătării: experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei” este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și implementat de Muzeul Național Brukenthal.
Anul trecut, publicul vizitator a putut experimenta bucătăria medievală, la Muzeul de Istorie Casa Altemberger, în cadrul proiectului „Bucătăria la curtea princiară a Transilvaniei în sec. XVI”. Povestea culinară a continuat în vara 2019, în Palatul Brukenthal, începând cu 26 iulie, alături de: Restaurantul Jules cu o prezentare culinară, Huniadi Cantores cu un concert de muzică baroc și Asociația Elijah – Inițiativa Socială Ruth Zenker cu o activitate educativă.
Până la sfârșitul acestui an, vizitatorii Palatului Brukenthal pot afla istoria bucătăriei în sec. XVII-XVIII prin intermediul panourilor foto-documentare, în cadrul expoziției „Bucătăria Baroc”.
În secolele XVII și XVIII, societatea europeană a fost martora unor transformări fără precedent în prepararea mâncării și protocolul mesei. Între toate acestea, s-a afirmat o schimbare dramatică a gustului culinar (determinat de creativitatea exuberantă a bucătarilor francezi) și un nou protocol numit service à la Française (așezarea mesei în manieră franceză) ce a fost cu repeziciune adoptat de curțile europene. La începutul secolului XVII, o parte dintre condimentele populare în bucătăria medievală deja dispăruseră iar, la jumătatea secolului, gustul dulce-acrișor a început să piardă treptat în preferințe, pentru a fi înlocuit cu gusturi noi, mai subtile, bazate pe combinații de ierburi și ingrediente pentru savoare. Din Anglia au venit importante îmbunătățiri ale instrumentarului de bucătărie, precum soba cu cărbuni, care a permis controlarea temperaturii în pregătirea mâncării.
Mai multe detalii, despre ingredientele folosite, modul preparării acestora și tendințele culinare ale barocului, puteți afla din panourile expuse în curtea interioară a Palatului Brukenthal, beneficiind totodată de ilustrarea acestora cu imagini ale pieselor de sec. XVIII-XIX din colecțiile Tezaur, Bresle și vecinătăți și Sticlă ale Muzeului de Istorie Casa Altemberger.
Tot în cadrul proiectului a fost lansat volumul „Palatul cu două bucătării: experiențe culinare baroc la reședința Guvernatorului Transilvaniei” ce cuprinde rețete culinare din perioada baroc.
Puteți accesa prezentarea activităților cuprinse în proiect dar și descărca volumul în format pdf la http://www.brukenthalmuseum.ro/virtuale/gastro_baroc/.
De asemenea, pentru pasionații bucătăriei medievale, mai multe informații pot fi găsite la http://www.brukenthalmuseum.ro/virtuale/bucataria/.
Proiectul susține direcția strategiilor de dezvoltare durabilă ale Județului Sibiu, pentru recunoașterea alimentației și gastronomiei la nivelul politicilor locale și regionale, parte a programului Sibiu 2019 – Regiune Gastronomică Europeană.
Alexandru Constantin CHITUTA