Primarii de dreapta virează la stânga
Primarul comunei Jina va candida pentru un nou mandat din partea PSD. Alți patru primari liberali vor deveni social-democrați înainte de începerea campaniei electorale, spun surse PSD Sibiu. Formațiunea condusă de Bogdan Trif a reușit să transfere până acum cinci primari și trei viceprimari din tabăra ”dreptei”. Și numărătoarea continuă.
”În PNL nu mai sunt agreat”
Vasile Beschiu conduce Primăria Jina din 2016. PNL a avut, în mandatul 2020 – 2024, șapte reprezentanți în Consiliul Local, pe care i-a pierdut acum. ”Am luat hotărârea să trec la PSD deoarece am simțit că în PNL nu mai sunt agreat și eu n-o să stau niciodată într-un loc unde consider că sunt alte interese decât binele oamenilor. Președintele PSD Sibiu, Bogdan Trif, este un om născut și crescut în Mărginimea Sibiului și care a fost întotdeauna aproape de oamenii locului și cu siguranță vom avea o colaborare cu rezultate bune pentru comuna noastră”, spune primarul Beschiu, citat pe pagina de facebook a deputatului Bogdan Trif.
Liderul PSD Sibiu este mulțumit de achiziție, Mărginimea Sibiului fiind un fief al PNL. ”Îi mulțumesc domnului primar și echipei sale că au ales să se alăture Partidului Social Democrat! Împreună, vom face lucruri bune pentru jinari și Jina”, promite Trif.
Primari ”de dreapta”
Principala preocupare a PSD Sibiu înainte de startul campaniei electorale este racolarea primarilor cu șanse de a fi realeși, dar și a viceprimarilor dispuși să candideze din partea PSD. Cinci primari și-au schimbat deja carnetul de partid: Timotei Păcurar (USR) – Micăsasa, Ioan David (PMP) – Roșia, Stelian Istrate (PMP) – Turnu Roșu, Sebastian Ioan Dotcoș (PNL) – Marpod, Vasile Beschiu (PNL) – Jina. La aceștia se adaugă trei viceprimari: Adrian Suciu (USR) – Micăsasa, Ioan Ludoșan (PNL) – Miercurea Sibiului și Adrian Antal (PMP) – Alțâna. Aleșii au fost convinși să urce în barca PSD cu promisiuni de nerefuzat: finanțare pentru diverse proiecte a căror realizare depinde de semnătura unor miniștri. În timp ce PSD extinde lista de primari transferabili, partenerii de coaliție nu au în vizor niciun ales social-democrat. PNL Sibiu nu a convins niciun primar pesedist să treacă în echipa condusă de Raluca Turcan.
Ordonanța migrației
Aleșii locali au primit derogare de la Guvernul Ciolacu pentru a se înscrie în alt partid fără să-și piardă mandatul. ”În anul 2024, încetarea de drept a mandatului primarului în condițiile art. 160 alin. (1) lit. h) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările si completările ulterioare, nu se poate face într-o perioadă care se calculează începând cu mai puțin de 60 de zile înainte de data de 9 iunie și până la data intrării în exercițiul mandatului de către primarul ales în anul 2024”, prevede proiectul de OUG, la articolul 33 – (1). Aceleași prevederi se regăsesc în cazul președintelui consiliului județean.
Istoria se repetă
Manevra premierului Ciolacu nu este nouă. În 2014, cu trei luni înainte de alegerile locale, Guvernul Ponta a aprobat OUG nr. 55, prin care aleşii locali – primari, consilieri locali, preşedinţi de consilii județene şi consilieri judeţeni – au primit undă verde să migreze către alt partid. Ordonanța prevedea o derogare de 45 de zile de la legea care interzicea părăsirea partidului în timpul mandatului, sub pedeapsa pierderii funcţiei obţinute la alegerile locale. PSD a câștigat atunci 404 primari și a pierdut doar 3, în toată țara. Ordonanța a fost contestată de PNL, la Curtea Constituțională. Aceasta a decis, în decembrie 2014, că OUG nr. 55/2014 era neconstituțională, dar nu a mai contat.