Foto | Mama Ica și „Hencleșul” cu miros de copilărie

Astăzi am dat o tură prin satul Hamba, dar nu la pas, ci prin mirosul unei bucătării tradiționale să ne bucurăm papilele gustative cu combinații de gusturi și savoare ce ne trezesc amintiri din copilărie.
Am plecat dis de dimineață în căutarea gustului de odinioară la Mama Ica, o gospodină din Hamba, o veche aşezare săsească aflată la aproximativ 10 de kilometri de Sibiu, unde se face cea mai bună prăjitură tradiţională, deşi este un preparat tipic săsesc, o pregătesc astăzi la fel de bine şi săsoaicele şi româncele.
Hanklich-ul, căruia românii i-au spus „hencleș” este un desert din ingrediente simple, cu gust de plăcintă bătrânească. Hencleșul nu lipsește de pe masa saşilor, mai ales în zi de sărbătoare. Fiindcă la sate rețetele circulau între gospodine, el a intrat și în rețetarul vecinelor românce, deși astăzi se mai pregătește numai în casele bunicilor sau în comunitățile unde au trăit sași, iar reţetele s-au modificat uşor în timp.
Este o prăjitură care se făcea şi se face şi azi în satul nostru, doar că tot mai puține gospodine mai păstrează tradițile. Eu la toate sărbătorile, Crăciun, Paşte, Rusalii, fac în cuptor hencleș, cozonac, plăcintă cu griș, și pâine, pe care le împart copiilor și nepoților, spune Mama Ica.
Este o muncă ce începe dis de dimineaţă, la ora patru, pentru care este nevoie de două gospodine: una toarnă ou bătut şi unt încins, iar alta trebuie să fie foarte îndemânatică şi să răspândească rapid compoziţia fierbinte peste aluat, să presare făină şi praf de copt. Oul şi uleiul încins nu pot fi amestecate de la început, căci ar rezulta în papară. Compoziţia se înţeapă cu o furculiţă, din loc, în loc, ca să se omogenizeze cât mai bine. După care, aceasta se taie bucăţi de dimensiune potrivită pentru a fi puse pe lopată, se presară lopata cu făină şi se pune câte o bucată în cuptor, pe vatră, iar apoi se închide uşa cuptorului. Hencleşul se coace odată cu pâinea. Momentul prielnic pentru hencleş este acela când pâinea este pe jumătate coaptă.
Hencleşul se lasă la copt 15 – 20 minute, după care se presară cu zahăr şi se serveşte cald, tăiat în formă de triunghiuri.
Hencleșul nu lipsește de pe masă, mai ales în zi de sărbătoare.