fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sibiu prin diverse evenimente

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sibiu prin diverse evenimente

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

Senatul României a adoptat la 2 iunie 2014, proiectul de lege pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, zi de sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autoritățile și cele mai importante instituții din județul Sibiu au transmis câteva mesaje sau au organizat evenimente dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

 

Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu:

Această zi, în care celebrăm 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, ne oferă ocazia să reflectăm la faptul că primul pas important spre realizarea visului național al românilor – acela de a trăi împreună într-un singur stat – a fost posibil pentru că românii au avut puterea de a crede în Unire, de a lua decizii îndrăznețe pentru acest vis și au vorbit aceeași voce pentru viitor. Dragi români, ziua de azi este despre voință și curaj. Despre alegeri care ne aduc împreună. La mulți ani, tuturor, oriunde v-ați afla!
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sibiu prin diverse evenimente
Gheorghe Roman, primarul Municipiului Mediaș:
LA MULȚI ANI, ROMÂNIA!
LA MULȚI ANI, ROMÂNI!
162 DE ANI DE LA UNIUNEA PRINCIPATELOR!
Primăria Municipiului Mediaș prin Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret sărbătorește, și în acest an, Unirea Principatelor Române. Duminică, 24 ianuarie 2021, începând cu ora 11.00, pe pagina de Facebook „Mediaș – Tradiții, Istorie și Gastronomie“ se va transmite live masa rotundă cu tema „1859 – Unirea Principatelor Române – Moldova și Țara Românească. Aceasta va fi susținută de istoricii din municipiul nostru dar și din județele apropiate.

 

Muzeul Astra:

24 ianuarie, zi cu dublă semnificație – 162 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească și 159 ani de la adoptarea numelui de România.
La 24 ianuarie 1859 Alexandru Ioan Cuza era ales domnitor al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859, acesta fiind considerat actul Unirii. Statul însă s-a numit, în primii trei ani, Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, având două capitale și instituții separate. La 24 ianuarie 1862 se finaliza unirea efectivă a tuturor instituțiilor, prin formarea primului Guvern unic, prin deschiderea lucrărilor primului Parlament unic și adoptarea numelui de România.
Pentru țăranii români, după Unirea din 1859, cât și după cea din 1918, a urmat o perioadă benefică, prin împroprietărirea cu pământ, ceea ce a ameliorat, temporar, starea materială a acestora. Credința în Dumnezeu, familia și pământul erau valorile cele mai de preț ale lumii rurale.
În imaginile de mai jos găsim monumente arhaice din Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, contemporane cu Unirea Principatelor. La focul vetrelor caselor din Stolojani, județul Gorj sau Nereju, județul Vrancea, vor fi vorbit familia despre reforma agrară a lui Vodă Cuza, iar la mesele din cârciuma din Bătrâni, județul Prahova, drumeții vor fi stat la un pahar, povestind despre legendarul domn.
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sibiu prin diverse evenimente
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sibiu prin diverse evenimente
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sibiu prin diverse evenimente
Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul- Junii Sibiului”:
Astăzi ne dăm mână cu mână, cei cu inima română!
Iubim și promovăm deopotrivă jocurile ardelenești, oltenești sau moldovenești!
La mulți ani, dragi români, vă urează JuniiSibiului, printr-o producție specială, dedicată Zilei Unirii Principatelor Române!
Concept artistic: Silvia Macrea, Tarnaveanu Robert, OANA TOMOIAGA, Gabriel Dumitru, Andreea Haisan, Alexandru Brădățan și Paul Ananie.
Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită la Sibiu prin diverse evenimente
Teatrul Național „Radu Stanca” :
Despre Mica Unire, astăzi, alături de Fira. Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza este noul eveniment calendaristic prezentat în cadrul „Tradiții TO GO”!
Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu:
Arc peste timp: 24 ianuarie 1859-24 ianuarie 2021.
-162 de ani de existență a statului modern român.
-162 de ani de la Unirea Principatelor Române.
-162 de ani de la începutul drumului european al României.
-162 de ani de istorie comună, în care unirea a însemnat fiecare din noi și toți laolaltă.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si