fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Ziua imnului, sărbătorită la Sibiu

Ziua Imnului Naţional s-a sărbatorit duminică, 29 iulie în în Piata Mare din Sibiu. La eveniment au participat reprezentanţi ai autoritatilor locale, veterani de război, cadre active si în rezervă, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ, elevi, studenţi, reprezentanţi ai formaţiunilor politice, asociaţiilor, organizaţiilor nonguvernamentale şi cetăţeni ai municipiului Sibiu.

Ziua imnului, sărbătorită la Sibiu Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie.

“Trăim, astăzi, 29 iulie, un moment de maximă solemnitate. Ziua Imnului Naţional este o sărbătoare a spiritului poporului român. Intonarea Imnului Naţional trezeşte în fiecare dintre noi un sentiment unic: de mândrie, solidaritate şi unitate naţională. Un sentiment profund de dragoste şi devotament faţă de patrie şi popor. Patriotismul nu este un cuvânt gol, fără semnificaţii. Devine, în aceste momente solemne, un sentiment, o emoţie copleşitoare. „Deşteaptă-te, române!” a fost chemarea paşoptiştilor la care au răspuns toţi românii care au năzuit la libertate. În decembrie 1989, revoluţionarii din Timişoara, Sibiu, Braşov şi Bucureşti ne-au scos pe toţi în stradă cântând „Deşteaptă-te, române!”. Descătuşaţi de lanţurile dictaturii, românii au decis atunci să lupte pentru libertatea, credinţa şi viaţa lor. Au înţeles că-şi pot hotărî singuri destinul, „uniţi în cuget şi-n simţiri”, a declarat prefectul judeţului Sibiu, Ovidiu Sitterli.

La eveniment au participat de asemenea un grup de veterani de război, care au ţinut să amintească încă odată simţămintele şi patriotismul de care au dat dovadă în faţa imnului, reprezentanţi ai formaţiunilor politice din judeţ dar şi a unor asociaţii şi organizaţii nonguvernamentale, care îşi arată aprecierea faţă de astfel de evenimente cu caracter naţional, dar şi cetăţeni ai municipiului Sibiu.

Începând din 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei. „Deșteaptă-te, române!” este, din 1990, imnul naţional al  României, este compus muzical de un autor necunoscut, iar versurile  și aranjamentul aparțin lui Andrei Mureşanu (1816 – 1863).

 


Etichete:

Recomandam sa citesti si