fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sibiu

Ziua Iei, sărbătorită de 10 ani în Muzeul ASTRA

Cei care poartă ie sau cămașă tradițională vor avea acces gratuit, astăzi, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

De Ziua Iei, celebrată în 24 iunie, de Sânziene, Muzeul ASTRA a pregătit momente speciale în zona Târgului de Țară. După slujba de celebrare a Sfintei Treimi oficiată la biserica din Bezded, vizitatorii sunt invitați să se prindă în Hora de Sânziene alături de comunitatea din Rupea, Brașov. Junii Cetății reconstituie obiceiul de seceriș și împletesc coronițe din flori de sânziene.

”E vremea să ne dăm binețe pe aleile muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului și să ne recunoaștem fiecare după semnele de pe ie sau cămeșă. Ia ne spune din ce loc venim, cărui neam aparținem și cu cine ne-nsoțim. Pe parcursul mai multor zile, vă dăm prilej să vă gătiți de sărbătoare și să reintrați în universul tradiției, pe ulițele Muzeului ASTRA, în căutarea poveștilor și măiestriei meșterilor populari care au dat viață firelor de urzeală și de băteală și le-au țesut în cele mai delicate pânzeturi!”

Plimbare cu bicicletele cochete

Celebrarea iei va continua și în week-end, cu tradiționala plimbare în ie, cu bicicletele cochete. Sâmbătă, 29 iunie, la ora 15:30, Bicicletele Cochete vor porni din Parcul Tineretului, spre Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Sâmbătă și duminică, Muzeul ASTRA vă invită să intrați în atmosfera satului și a vechilor obiceiuri, să savurați poveștile spuse în Șezători din Mărginimea Sibiului și de pe Țara Oltului și Țara Făgărașului, să aflați rostul iei de la cei care o creează, o poartă și o grijesc. Atmosfera va fi însuflețită de vornici, ceterași din Câmpia Transilvaniei, țiterași și fluierași din Galeșul de Argeș și din Mărginimea Sibiului. Invitat special va fi Corul „Reuniunea Română de Cântări” din Săliște, cel care menține tradiția moștenită de peste 120 de ani. Organizatorii au pregătit un târg de ii și obiecte tradiționale, design contemporan, flori și cosițe împletite.

Un deceniu de poveste cu și despre Tradiție

S-au împlinit 10 ani de poveste, în care Muzeul ASTRA a crescut o comunitate dedicată iei și cămășii tradiționale la Sibiu. Din 2014, numărăm 11 ediții care au consacrat povestea celei mai îndrăgite piese de port popular, numită ie sau cămașă tradițională. La Sibiu o regăsim sub denumirea de ie cu umăraș, ie cu ciocănele, ie cu șinoare.

„Este cunoscut faptul că în anul 2013 comunitatea online La Blouse Roumaine a inițiat o mișcare devenită virală în toate comunitățile românești (și nu numai) din lume. Nu a durat mult, mai precis un an de zile, și Muzeul ASTRA s-a alăturat acestei inițiative-fenomen. Așa a apărut această zi specială a anului, 24 iunie, care din 2022, prin Legea 184, a fost oficializată ca Ziua Iei. Muzeul ASTRA coagulează în jurul unui simbol arhetipal, IA, comunități, valori și trăiri”, a declarat Ciprian Ștefan, director general Muzeul ASTRA.

Ziua Iei, sărbătorită de 10 ani în Muzeul ASTRA

Etichete:

Recomandam sa citesti si