fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Zilele Muzicale Româno-Americane – o punte culturală transatlantică

Unul dintre cele mai îndrăgite festivaluri organizate de Filarmonica de Stat Sibiu, Zilele Muzicale Româno-Americane, se desfășoară în perioada 3-8 iulie 2023, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Artiști români și internaționali sunt invitați la cea mai importantă ediție a Zilelor Muzicale Româno-Americane de până acum. Director artistic onorific al festivalului va fi pianistul Matei Varga.

Președintele Klaus Iohannis a acordat Înaltul Patronaj celei de-a XX-a ediții a Zilelor Muzicale Româno-Americane, date fiind buna reputaţie şi rolul important pe care acest eveniment îl are în diplomaţia culturală a țării noastre, în contextul celebrării legăturii diplomatice și culturale dintre România și Statele Unite ale Americii. Înmânarea diplomei de acordare a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru festivalul Zilele Muzicale Româno-Americane va avea loc duminică, 2 iulie, pe terasa Filarmonicii de Stat Sibiu, cu participarea domnului Sergiu Nistor, consilier prezidențial Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale – Administrația Prezidențială, și a dirijorului Cristian Lupeș, managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Zilele Muzicale Româno-Americane aniversează 20 de ani și această ediție o sărbătorim sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Excelența Sa domnul Klaus Iohannis. În contextul actual, festivalul nostru reprezintă o inițiativă culturală strategică a regiunii în care ne aflăm. Prin Zilele Muzicale Româno-Americane, Sibiul împlinește «miracolul» cu un festival dedicat «artei supreme», așa cum definea muzica Emil Cioran, filosoful născut la Rășinari. Alături de Consiliul Județean Sibiu și Primăria municipiului Sibiu, cărora le mulțumim pentru susținere, aducem pe scenele festivalului din Piața Mare, Sala Thalia și de pe «acoperișul» Filarmonicii o mulțime artiști talentați care construiesc, pentru câteva zile, o «autostradă» transatlantică. Copiii Liceului de Arte și cei ai Școlii Populare de Arte și Meserii «Ilie Micu» vor cânta în oraș, dar și prin județ, pentru că suntem preocupați de viitorul muzical al comunității. Cei mai nonconformiști studenți de la Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu ne vor încânta chiar de ziua Americii, pe 4 iulie, prin concerte corale și de brass. Tot în Piața Mare, Filarmonica Sibiu aduce Rapsodia in Blue și suntem oaspeții celebrilor Violloncelissimo 100. Vă așteptăm la blues, jazz sau la fiecare înserat pe acoperiș, la seri calde de jam session, unde vă puteți chiar împrieteni cu muzica și muzicienii”, transmite Cristian Lupeș.

Programul festivalului cuprinde genuri diverse, de la muzică clasică, la jazz și chiar folclor. Protagoniștii evenimentelor muzicale vor fi: ansamblul Violoncellissimo, AG Weinberger, Andy Middleton, 7th Sense, Koszika & The Hotshots, Danny Grissett Trio, fanfara și corul Academiei Forțelor Terestre “Nicolae Bălcescu” Sibiu, SPAM Jazz Group, orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, care vor “inunda” centrul orașului cu muzică bună, din Piața Mare până pe Acoperișul Filarmonicii, dar și numeroși artiști tineri din Sibiu, cursanți ai Liceului de Artă sau Școlii Populare de Arte “Ilie Micu” Sibiu, care vor susține recitalurile Sibiu Music Stops în spații neconvenționale. Pentru prima dată, în cadrul festivalului vor avea loc concerte și pe Acoperișul Filarmonicii.

Programul detaliat este disponibil pe filarmonicasibiu.ro, în aplicația mobilă Filarmonica Sibiu App și pe Sibiu City App.

Accesul publicului la concertele în aer liber este gratuit în limita locurilor disponibile. Intrarea la concertele organizate în sediul Filarmonicii se va face în baza biletelor în valoare de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari), puse în vânzare la casa de bilete și pe www.iabilet.ro.

Proiectul este cofinanțat de Primăria municipiului Sibiu, prin Agenda Culturală 2023.

Zilele Muzicale Româno-Americane - o punte culturală transatlantică

Etichete:

Recomandam sa citesti si