fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Zi de binecuvântare pentru comunitatea parohială din Veseud, judeţul Sibiu

Zi de binecuvântare pentru comunitatea parohială din Veseud, judeţul Sibiu

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Veseud, judeţul Sibiu, a fost sfinţită în Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului. Locaşul de cult a fost renovat în ultima perioadă atât la interior, cât şi la exterior, prin eforturile comunităţii şi prin contribuţia autorităţilor şi a mai multor binefăcători.

Biserica a fost sfinţită cu aghiasmă şi Sfântul şi Marele Mir, iar în Sfântul Altar a fost refăcută Sfânta Masă. În soborul slujitor s-au aflat eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Sibiu, protosinghelul Emilian Man, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, parohul Teodor Ioan Bucur, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

După slujba de sfinţire a urmat Sfânta Liturghie oficiată în pridvorul bisericii, în prezenţa multor credincioşi, fii ai satului şi oaspeţi. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Sfinţii Arhangheli” a Catedralei din Municipiul Mediaş, dirijată de Ovidiu Moldovan. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Mihai Ovidiu Lomnăşan a fost hirotonit preot pentru Parohia Giacăş, judeţul Sibiu.

„O chemare şi o binecuvântare”

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie.

„Astăzi, în duminica prin care se încheie săptămâna închinată Sfintei Cruci primim de la Mântuitorul Iisus Hristos o chemare şi o binecuvântare: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie». Nu este doar o simplă chemare, ci un program duhovnicesc pe care trebuie să-l urmăm fiecare dintre noi dacă ne manifestăm libertatea credinţei noastre şi mai ales intensitatea credinţei. Voinţa liberă ne dă nouă dreptul de a alege, dar în acelaşi timp şi responsabilitaeta de a răspunde apoi la judecata Mântuitorului Iisus Hristos. Dacă vrem, Îl urmăm, dacă nu Îl urmăm vom da seama de şansa pierdută oferită de El. Lepădarea de sine este un exerciţiu foarte dificil, dar necesar. Nu înseamnă pierderea personalităţii, înjosirea noastră, ci tocmai o înălţare duhovnicească, o renunţare la egoism”, a subliniat ierarhul.

Preotul paroh Teodor Ioan Bucur a fost hirotesit iconom, în semn de apreciere a activităţii pastoral-misionare şi administrative din Parohia Veseud, iar mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire. Părintele Bucur i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitatea parohială din Veseud şi i-a oferit în dar o cruce de binecuvântare.

La final, credincioşii au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar pentru a se închina.

Etichete:

Recomandam sa citesti si