fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Sibiu

Zeci de clădiri din centrul istoric au fost reabilitate în ultimii 5 ani, ca urmare a acțiunilor Poliției Locale

”Clădirile istorice fac parte din patrimoniul valoros al Sibiului, dar și din imaginea inconfundabilă a unui oraș care a așezat istoria în prim-planul identității sale. Cea mai mare parte a acestor imobile sunt în proprietate privată și, de aceea, responsabilitatea îngrijirii lor le revine proprietarilor. Știm că lucrările sunt costisitoare, iar avizarea dificilă, dar noi, ca administrație locală, avem responsabilitatea de a ne asigura că imobilele sunt întreținute corespunzător, pentru a nu reprezenta un pericol pentru public. Poliția Locală face în fiecare an verificări în acest sens, iar activitatea dă roade: în ultimii 5 ani, fațadele a peste 230 de imobile din centrul istoric au fost reparate.” (Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu)

În urma verificărilor constante în teren în ultimii 5 ani, Poliția Locală a identificat 342 de imobile neîntreținute. După aplicarea de somații și chiar amenzi, proprietarii a 235 de clădiri din centrul istoric al orașului au înțeles că trebuie să își îngrijească proprietatea, efectuând lucrări de reparații la fațade și/ sau acoperișuri în perioada 2018-2022.

Cei care nu execută aceste reparații sunt pasibili de amenzi. Spre exemplu, în anul 2021, pentru nerespectarea prevederilor H.C.L. nr. 210/2001 art. 6 lit. (a) și (b), privind Obligațiile de întreținere și reparare a imobilelor, au fost aplicate 117 sancțiuni contravenționale în sumă de 76.000 lei. În plus, în același an, au fost emise 106 somații proprietarilor a 54 imobile neîntreținute, situate în Centrul Istoric al municipiului Sibiu.

Anul acesta, în perioada ianuarie-noiembrie, au fost aplicate 78 sancțiuni contravenționale, în valoare de 67.000 lei, fiind emise și 53 de somații către proprietarii a 13 imobile situate în centrul istoric al Sibiului. Imobilele neîntreținute pentru care s-au aplicat sancțiuni și somații sunt situate pe următoarele străzi: Ocnei, 9 Mai, Alexandru Odobescu, Samuel Brukenthal, Avram Iancu, George Coșbuc, Filarmonicii,  G-ral Magheru, Blănarilor, Papiu Ilarian, Mitropoliei, C-tin Noica, Turnului, Faurului, Pasajul Scărilor, Andrei Șaguna, Konrad Haas, Nouă, Pielarilor, Șelarilor, Manejului. În cursul lunii noiembrie 2022 polițiștii locali efectuează noi controale la acesta imobile pentru a verifica dacă proprietarii au luat sau nu măsuri pentru reparații.

Reamintim pe această cale proprietarilor clădirilor aflate în centrul istoric al Sibiului că au obligația de a reface fațadele clădirilor pe care le dețin. În caz contrar, amenda este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei pentru persoane fizice și între 1.500 și 2.500 de lei pentru persoane juridice.