fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Wynton Marsalis și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra”, pentru prima dată la Sibiu

Wynton Marsalis și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra”, pentru prima dată la Sibiu

Wynton Marsalis și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” vor veni pentru prima dată în România, la cea de-a XXI-a ediție a Întâlnirilor JTI – o ediție specială, într-un turneu muzical, care ajunge și la Sibiu.

Solistul și compozitorul Wynton Marsalis, cel mai cunoscut trompetist contemporan și ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” din New York, formată din 15 dintre cei mai buni instrumentiști ai momentului, vor susține un concert de jazz, pe 3 iulie, ora 21:00, în Piața Mare din Sibiu, inima orașului, devenită simbol al artelor spectacolului. Concertul se va desfășura în cadrul Zilelor muzicale româno-americane, organizate de Filarmonica de Stat din Sibiu, fiind totodată o avanpremieră la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, partener special al Întâlnirilor JTI.

Sub îndrumarea directorului muzical Wynton Marsalis, ”Jazz at Lincoln Center Orchestra” interpretează un repertoriu vast, inclusiv compoziții și aranjamente de Duke Ellington, Count Basie, Fletcher Henderson, Thelonious Monk, Mary Lou Williams, Dizzy Gillespie, Benny Goodman, Charles Mingus și mulți alții.

Născut în New Orleans, Louisiana, în 1961, Wynton Marsalis și-a început pregătirea la trompetă la 12 ani, iar puțin după aceea a început să cânte în formații locale de diverse genuri. A intrat la Juilliard School la 17 ani și a debutat ca dirijor în 1982. De atunci, a înregistrat peste 70 de albume de jazz și clasice, care i-au adus nouă premii GRAMMY®. În 1983, a devenit primul și singurul artist care a câștigat atât premiile GRAMMY® clasice, cât și cele de jazz în același an, succes pe care l-a repetat în 1984. În 1997, Wynton Marsalis a devenit primul artist de jazz care a primit prestigiosul premiu Pulitzer pentru muzică.

„Lui Wynton Marsalis, recunosut trompetist American, compozitor și director de orchestră, îi place să fie vizionar. Pentru el, jazz-ul este virtuozitate muzicală, bucurie tumultuoasă, edificare spirituală și memorie culturală, toate în același timp”, scrie The Telegraph referindu-se la Wynton Marsalis și concertele Jazz at Lincoln Center Orchestra.

„Jazzul este reprezentarea excelenței în artă pentru țara noastră”, spunea Wynton Marsalis pentru Chicago Tribune, adăugând: „Asta înseamnă că, pentru anumite motive, a putut să ne reprezinte chintesența.”

„Wynton Marsalis este o instituție în sine. (…). Swing-ul și solo-urile alerte reflectă convingerea lui că, pentru muzicieni, ca și pentru întreaga țară, e posibil un viitor mai bun”, scrie Telerama.fr.

Concertul din Sibiu vine după cele susținute în București, la Sala Palatului și concertul simfonic de la Sala Radio, cu Orchestra Națională Simfonică a României, dirijată de Cristian Măcelaru.

Intrarea la concertul din Piața Mare este liberă, în limita locurilor disponibile.

Inaugurate în anul 2000 de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au fost dedicate îndeosebi dansului, găzduind coregrafi și trupe celebre, printre care Alvin Ailey American Dance Theater, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Akram Khan Company, Martha Graham Dance Company, dar și muzicii, mai ales în perioada de început. Întâlnirile JTI s-au desfășurat anual, cu excepția anului 2020, când au fost amânate din cauza pandemiei.

 

Etichete: