fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Timp Liber

Vinerea tradițiilor la FITS 2023: Junii Sibiului fac spectacol în Piața Mare

Junii Sibiului și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu provoacă localnicii și turiștii la o seară sub semnul obiceiurilor, cântecelor și dansurilor populare românești. Se întâmplă vineri 30 iunie, ora 20, în Piața Mare din Sibiu, la premiera „Miracolul tradițiilor românești”.

Adevărate miracole ale creativității poporului român sunt Călușul, doina, cămașa cu altiță, jocurile feciorești – toate incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În aceeași măsură, farmecă obiceiurile de nuntă sau cele legate de intrarea fetei în horă, sunetul viorii cu goarnă sau cântecele de cătănie. De toate ne vom bucura la premiera „Miracolul tradițiilor românești”, pregătită special de Junii Sibiului pentru Sezonul Sibian din cadrul ediției cu numărul 30 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Marcel Pavel și Vlad Miriță, alături de Junii Sibiului

Spectacolul e unul inedit și prin prisma distribuției sale, căci reunește artiști consacrați ai muzicii pop și ai operei, alături de interpreți de prim rang ai muzicii  populare românești și de ansamblurile „Cindrelul-Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, „Veteranii Junii Sibiului”. Astfel, Marcel Pavel și Vlad Miriță au răspuns provocării de a da glas cântecelor populare românești, fiind prieteni vechi ai Junilor Sibiului, alături de care au evoluat la Festivalul Internațional „Cântecele Munților” și în emisiuni difuzate de  TVR1. Cornelia și Lupu Rednic, Gelu Voicu și Haiducii Teleormanului, Olguța Berbec și Remus Novac, Ina Chiriac, Ionel Chiriac și Fanfara de la Cozmești, Sebastian Emanuel Stan, Răzvan Năstăsescu, Ovidiu Homorodean, Traian Stoiță, Robert Târnăveanu, Liviu Buțiu, Antonela Ferche Buțiu și Cătălin Iancu (țambal) vor pune în valoare repertoriul muzical specific zonelor din care provin. Coregrafia: Silvia Macrea și Theodor Vasilescu; asistent coregraf: Alesea Sas; conducerea muzicală: Cristian Obrejan; prezintă: Iuliana Tudor.

Ne pregătim intens pentru premiera MIRACOLUL TRADIȚIILOR ROMÂNEȘTI, o provocare și o bucurie totodată. Călușul este unul dintre miracolele pe care Junii Sibiului îl vor prezenta pe scenă vineri seara. Suntem onorați că facem parte din miracolul FITS și vă așteptăm cu joc și cântec popular în Piața Mare Sibiu, începând cu ora 20.00!, declară Silvia Macrea – manager CJCPCT „Cindrelul-Junii.”

Această premieră este posibilă prin implicarea mai multor instituții: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu și TVR – producător tv.