fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură Medias

VIDEO Se împlinesc 120 de ani de la înființarea Muzeului municipal din Mediaș

VIDEO Se împlinesc 120 de ani de la înființarea Muzeului municipal din Mediaș

Primăria Municipiului Mediaș aniversează în acest an 120 de ani de la înființarea muzeului orașului, care reprezintă la ora actuala una dintre cele mai vechi instituții păstrătoare și generatoare de cultură din Mediaș. Detalii aici.

Cu toate că, istoria muzeului medieșean își are rădăcinile în secolul al XIX se consideră că data de 29 iunie 1901 reprezintă momentul fundării efective a muzeului local, cunoscut sub denumirea de Museum Alt-Mediasch, Mediașul Vechi, predecesorul Muzeului Municipal de astăzi.

La întemeierea muzeului aflat la început sub egida Gimnaziului și a Bisericii Evanghelice din localitate scopul urmării a fost ca pe lângă strângerea, depozitarea, conservarea și expunerea de obiecte, acestea să fie și o veritabilă mărturie a istoriei și culturii populației germane de pe aceste meleaguri.  Era prioritară ideea națională, dezvoltarea unei astfel de instituții fiind considerată un mijloc de normal și firesc de promovare, valorificare și păstrare al mărturiilor culturii materiale și spirituale ale națiunii săsești din zona orașului.

Dintre toate aceste aspecte se remarcă, însă entuziasmul și inițiativa profesorilor Ludwig Binder și mai ales Carl Martin RÖMER, considerați fondatori defacto ai muzeului medieșean. De astfel, cu o mai mică sau mai mare doză de patriotism local putem afirma astăzi că muzeul nostru face parte din rândul muzeelor din țara noastră care se pot mândri cu o existență seculară.

Etichete:

Recomandam sa citesti si