fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Video- 8 aprilie- Ziua Internațională a Rromilor

Video- 8 aprilie- Ziua Internațională a Romilor

Astăzi, 8 aprilie, marcăm Ziua Internațională a Romilor, moment în care se împlinesc 50 de ani de la prima întâlnire într-un cadru organizat a reprezentanților romilor de pretutindeni, în 1971, la Chesfield, lângă Londra. Această zi este ocazia potrivită pentru a ne bucura de realizările obținute în procesul de incluziune a romilor, dar și un bun prilej pentru a reflecta la identificarea de soluții pentru problemele rămase încă nerezolvate cu care se confruntă comunitățile cu populație romă, cu o preocupare prioritară pentru combaterea discriminării și incluziune.

„Cu ocazia Zilei Internaționale a Rromilor doresc să le adresez tuturor etnicilor rromi multă sănătate și prosperitate în activitatea pe care o desfășoară. Această zi marchează două evenimente importante din viața rromilor în ultimii  50 de ani. (…) Ne dorim ca și poporul român să fie alături de noi în proiectele noastre și în ceea ce ne propunem și vrem să conviețuim împreună așa cum am trăit și până acum. La mulți ani, rromi! La mulți tuturor!”, a spus Dorin Cioabă pentru Ziarul Star Sibian.

Cu această ocazie și din cauza condițiilor impuse de situația pandemică Dorin Cioabă, regele rromilor din România, a anunțat că evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Romilor va avea loc astăzi, ora 15, prin intermediul platformei ZOOM.

„Vă invit să celebrăm împreună Ziua Internațională a Romilor – 8 Aprilie. În acest an marcăm 50 de ani de la primul Congres International al Romilor, datorită situației actuale, propun ca întâlnirea să aibe loc pe zoom la ora 15:00, ora Romaniei. Aici vă puteți conecta cu următoarele date (Meeting ID: 945 3807 2330, Passcode: 78Bs3t)”, este mesajul postat pe o rețea de socializare de Dorin Cioabă, regele rromilor și președintele Tribunalului Rromilor de la Sibiu,

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor. Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Minorități Naționale, în cadrul mesei rotunde „România, patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi”, organizate de Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale din Camera Deputaților.

„Sărbătoarea etniei romilor din România îmi oferă prilejul de a transmite salutul meu și urări de sănătate tuturor membrilor comunității rome din țara noastră. În această perioadă extrem de complicată pe care o traversăm, marcată de efectele grave generate de pandemia de COVID-19, prețuirea contribuției fiecăruia la binele comun şi solidaritatea socială reprezintă elementele care ne pot ajuta să depășim dificultățile cu care ne confruntăm.

În acest context, celebrările unor evenimente importante, cum este și Ziua Internațională a Romilor, sunt momente în care reafirmăm ceea ce ne unește și ne îmbogățește spiritual, ceea ce ne insuflă energia și motivația de a ne construi împreună viitorul.

O societate tolerantă și deschisă are la bază nu doar proiectele de dezvoltare pe care ni le asumăm, ci și capacitatea noastră de a respinge discursul urii și de a condamna cu fermitate orice manifestări rasiste și xenofobe.

Avem responsabilitatea, autorități și cetățeni deopotrivă, de a fructifica valorile incluziunii, de a promova și a acționa în spiritul respectului față de celălalt, de a construi o societate în care fiecare persoană, indiferent de etnie, să fie acceptată și tratată cu demnitate.

La mulți ani membrilor comunității rome din România!”, este mesajul lui Klaus Iohannis.

De Ziua Internațională a Rromilor de pretutindeni, Corina Atanasiu, secretar de stat în cadrul MIPE și coordonator al Punctului Național de Contact pentru Romi, transmite un mesaj de felicitare și de susținere: „Urez la mulți ani tuturor romilor din țara noastră și de oriunde și reafirm preocuparea MIPE pentru armonizarea programelor operaționale cu măsurile de implementare a Strategiei Naționale de Incluziune a cetățenilor romi. Cu această ocazie, anunț că Punctul Național de Contact pentru Romi va extinde Platforma Națională de Bune Practici pentru Romi, deja funcțională, instrument care înlesnește comunicarea directă dintre comunitățile cu populație romă, autoritățile locale și centrale, pe principiul «Nimic despre romi, fără romi»”.

În acest sens, în perspectiva următoarei perioade de finanțare europeană, 2021-2027, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene se va concentra pe armonizarea programelor operaționale cu măsurile de implementare a Strategiei Naționale de Incluziune a cetățenilor aparținând minorității rome, ceea ce reprezintă una din condițiile favorizante orizontale de care depinde accesarea fondurilor destinate incluziunii sociale.

Etichete:

Recomandam sa citesti si