fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Timp Liber

Vernisajul Şcolii din Ticera la CNM Astra

Zeci de elevi, oficialităţi şi profesori au fost prezenţi astăzi la vernisajul Şcolii din Ticera, un monument refuncţionalizat cu succes de către muzeografii CNM ASTRA.

După ce a sunat clopoţelul, cei prezenţi au vizitat sala de clasă şi au admirat apoi minute bune şcoala descoperită într-un sat părăsit din judeţul Hunedoara. Monumentul a fost adus la Sibiu si apoi reamenajat aici de muzeografi până la cel mai mic detaliu în Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava. Efortul muzeografilor şi al colaboratorilor implicaţi în proiect nu a trecut neobservat. Lucrările de reamenajare a monumentului au durat aproape doi ani. ,, Puţini ştiu cât de grea este munca unui muzeograf, în special cea de teren. Adesea ne luptăm cu natura şi ne asumăm riscuri. Numai în acest mod putem salva monumente. Şcoala din Ticera, spre exemplu, am salvat-o foarte greu. Datorită fondurilor alocate de Consiliul Judetean am putut să restaurăm şcoala şi să achizitionăm cea mai mare parte din obiecte. Suntem recunoscători pentru acest lucru.” a declarat Ciprian Ştefan, managerul general al CNM ASTRA.

Situată în trecut pe un vârf de deal şi construită 100% din lemn, şcoala din Ticera a conservat printre băncile şi holurile ei înguste, mai bine de un secol de existenţă a unei comunităţi înstărite din Munţii Apuseni. ,, Intr-o istorie nu tocmai uşoară şi nelămurită, instituţiile care au păstrat tradiţia, limba şi religia noastră, au fost şcoala şi biserica. Ne reamintim astfel de importanţa vitală pe care au reprezentat-o cele două instituţii în istoria noastră. Suntem datori să facem orice ca să păstrăm viu satul românesc şi cât mai legat în prezent.”, a spus Ştefan Firu, inspectorul şcolar general al ISJ Sibiu

La vernisajul şcolii, 50 de copii, elevi în clasele I-V la două şcoli importante din Sibiu ( Şcoala gimnazială nr. 25 şi I.L. Caragiale ) au aflat cum se învăţa carte în vremuri de demult. Din sala de clasă nu lipseşte mobilierul din lemn restaurat, dar şi manualele şi instrumentele de scris specifice începutului de secol XX. ,,Această şcoală minunată vine să depună mărturie asupra vechimii educaţiei din România. Trebuie ca această şcoală din Ticera să funcţioneze în continuare pentru ca vizitatorii acestui muzeu să trăiască istoria şi educaţia în egală măsură.” , a declarat Ovidiu Sitterli, prefectul judeţului Sibiu

Toţi cei adunaţi cu mic cu mare în pragul Şcolii din Ticera au asistat astăzi şi la o slujbă de sfinţire a monumentului care va fi deschis publicului în Muzeul în aer liber de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00, zona Etno Tehno Parc.

Etichete:

Recomandam sa citesti si