fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Politica

USR Sibiu: PNRR. Dacă nu l-am renegociat, îl reinterpretăm (C.P.)

USR SIBIU sancționează public derapajul PNL Sibiu care a votat pentru o coaliție a rușinii (C.P.)

După ce a găsit stick-ul cu documentul integral semnat de România cu Comisia Europeană privind componenta de sănătate, plângându-se de necunoașterea conținutului de către personalul ministerului și de ”lipsa criteriilor pentru selecția inițială a celor 49 de spitale”, dl.ministru Alexandru Rafila reinterpretează PNRR în contradictoriul cu specificațiile clare agreate:

Hotărârea de guvern ce se va adopta miercuri privind ”aprobarea Metodologiei de prioritizare a investițiilor în infrastructura publică de sănătate aferente Componentei 12 – Sănătate, Investițiile 2.1 și 2.2” emană chiar de la Ministerul Sănătății,care s-a axat pe împărțeli de 1.7 miliarde la la 25 și a inventat un ”plafon maximal pentru bugetul propus” de 206,88 mil.Eur pe care l-a pus în fruntea criteriilor de eligibilitate. De înțeles cele două cerințe esențiale: finanțarea a minim 25 de unități și încadrarea în timp și bugetul total. Însă acestea trebuie armonizate cu toate celelalte obiective și principii de finanțare gândite în PNRR.

În intervenția recentă legată de finanțarea spitalului nou județean din Sibiu, dl. Ministru face niște afirmații care dovedesc determinarea de a nu include investiția în PNRR datorită valorii totale a acestuia, dar pune sub semnul întrebării sursele combinate de finanțare. Deși se vorbește de cofinanțare în anumite procente, în PNRR se regăsește în clar posibilitatea finanțării parțiale a unei cote (de la 60-95%)din valoarea totală a proiectului, iar restul costului să fie acoperit din alte surse de finanțare, singura condiție impusă fiind de a respecta toate celelalte cerințe de eligibilitate, inclusiv termenul de finalizare a investițiilor.

Tehnic vorbind, ministerul sănătății a ignorat exact principiile care stau la baza metodologiei :

  • Importanța în infrastructura de sănătate prin patologiile vizate și corelarea cu masterplanurile și strategiile naționale.
  • gradul de maturitate a proiectelor de investiții în infrastructura spitalicească publică
  • calendarul estimativ de implementare a investiției;
  • procentul componentelor verzi și digitale ale investițiilor propuse.

Privitor la criteriul maturității asupra căruia dl.ministru s-a exprimat evaziv, HG cuprinde un termen pentru evaluarea sa, respectiv 31.08.2022 și metoda: la grămadă sunt considerate eligibile proiectele care prezintă ca finalizată oricare din etapele:studiu de fezabilitate, DALI sau proiect tehnic. Ori între studiu de fezabilitate și momentul autorizării obiectivului mai trece, ușor, minim un an. Numai etapa urbanistică cu perioada de consultare, documentația de mediu, apoi elaborarea proiectului tehnic durează, așa cum s-a văzut din experiența derulării acestor faze pentru spitalul nou din Sibiu.

Un alt detaliu tehnic este alocarea distinctă a bugetului total pe două direcții; Punctele I2.1 si I2.2 ce reprezintă construcții și echipamente și aparatură medicală  pentru infrastructura spitalicească.

Miecuri guvernul va arăta de fapt dacă decizia finanțării spitalelor prin PNRR este una politică și bazată pe interese, sau una care să respecte angajamentele luate prin acest program de reforme sistemice în sănătate.

Etichete:

Recomandam sa citesti si