USR PLUS Sibiu despre proiectul Noului Spital Județean Sibiu
Suntem parte a comunității sibiene și, indiferent de context, angajamentul nostru este pentru Sibiu și pentru oamenii lui.
Usr Plus susține prin toate pârghiile pe care le are la dispoziție modificarea deciziilor care se vor lua în zilele următoare asupra criteriilor din PNRR.
“#NOIVREMSPITAL, demersul cadrelor medicale, al societății civile și de fapt al fiecărui sibian în parte este și va fi susținut de noi, pentru ca acum ne delimităm politic, dar nu și civic. Noul spital este pentru toți sibienii și vom face tot ce e posibil să-l construim la Sibiu. Facem apel la domnul ministru Alexandru Rafila să reconsidere criteriile de finanțare a noilor spitale prin PNRR, astfel încât Sibiul sa fie repozitionat pe lista de investiții”, declara Ruxandra Cibu Deaconu, președinta USR PLUS Sibiu.
Despre un spital județean nou se vorbește încă din anul 2004.Actualul spital județean funcționează în clădiri istorice, improprii și nesigure pentru standardele actuale în sănătate, cu toate reabilitările și modernizările efectuate, cu costuri împovărătoare. Realizarea unui heliport pentru urgențe s-a dovedit imposibilă în actuala locație. Perioada pandemiei a arătat dureros care sunt limitările și neajunsurile infrastructurii sanitare învechite.
Transferul terenului pentru spitalul județean s-a concretizat în anul 2016, iar de atunci se lucrează la proiect. Au fost parcurse toate etapele legale, efectuate studii, proiecte tehnice, avize și s-a obținut autorizația de construire. Atât durează elaborarea unui proiect serios, de la intenție la licitarea lucrărilor.
Proiectul Spitalului Nou este ”un proiect matur” respectiv stadiul actual permite ca finalizarea obiectivului să respecte termenul din 2026 impus de PNRR.
Conceptul a avut în vedere soluțiile constructive și de mentenanță încadrate în cerințele PNRR de economisire a energiei, fiind proiectat ca un Spital Verde.
Dotarea cu echipamente performante, digitalizarea, servicii integrate de management, servicii medicale orientate spre pacient, definesc un spital de rang județean cu 800 de paturi, dedicat pacienților din Sibiu și județele limitrofe. Aminitim doar că maternitatea sibiană este centru regional de grad 3 pentru prematurii din Alba, Vâlcea și din alte județe.
Criteriile de eligibilitate propuse de Ministerul Sănătății exclud în mod arbitrar Sibiul de la finanțare.
Nu putem face un minispital județean, pentru a-i fi pe plac domnului dr. Rafila, căci proiectul a fost gândit conform nevoilor populației și a standardelor de îngrijiri de sănătate.
Nu se așteaptă cineva în mod realist ca prin PNRR să fie finanțat integral spitalul nou județean, dar ”tăierea de pe listă” conform criteriului valorii de investiție este de neînțeles.
Suma de 206 mil eur impusă ca ”valoare maximă a investiției” pentru a primi finanțare nu are nicio justificare, iar criteriile și ierarhizarea lor în evaluarea punctajului sunt complet arbitrare. Oare ce dorește de fapt Ministerul Sănătății să finanțeze? Tot adăugiri, renovări și peticeli în toată infrastructura antichizată a sănătății din România? Căci spitale noi, pare că nu. Poate fi stabilită o limită maximă a finanțării unui obiectiv, iar beneficiarul să asigure co-finanțarea din surse proprii sau atrase (alte fonduri, împrumuturi).
Dacă guvernul va decide adoptarea acestor criterii finale, vom avea de dat nu doar explicații ca țară, ci și banii înapoi. Ne întrebăm însă ce explicații vor primi sibienii, care au un proiect matur, corelat cu obiectivele UE, și pentru care s-a strâns un sac de promisiuni, care acum se disipează în neant.