fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Un weekend ca-n Delta Dunării vă așteaptă la Muzeul ASTRA

În această dimineață, Cătălin și Valentin, doi pescari din Delta Dunării, au pornit cu barca pe lacul din Dumbrava Sibiului. Aici au prins peștele din care vor pregăti astăzi Malasolcă și Ciorbă ca-n Deltă la Târgul de țară din Muzeul ASTRA.

 

Malasolcă (un fel de rasol din pește)

Mâncarea cunoscută la haholi și la lipoveni drept malasolca înseamnă cartofi fierţi în coajă, peşte şi mujdei. Cartofii se fierb în coajă, cu puţină sare. Separat, se fierbe peştele proaspăt cu sare. Rolul sării în fierberea peştelui este foarte important. Sarea se adaugă încă de la început, astfel peştele nu se “împrăştie” în apă. Pe timp de iarnă, se folosea peştele sărat, ţinut în apă în prealabil. Mujdeiul se prepară mai consistent și se presară peste peștele fiert.

 

Ciorbă de pește ca-n Delta Dunării

Ceaunul pentru ciorbă este pus pe foc, pe jumătate umplut cu apă. Se adaugă legumele proaspete de grădină tăiate nu foarte mărunt (roşii, ardei, cartofi şi ceapă) şi ceaunul este lăsat pe foc, până când legumele sunt fierte. Se adaugă peştele (îndeosebi caras, lin, crap) şi puţin oţet, pentru ca acesta să nu se sfărâme. Cu câteva minute înainte de a fi luat ceaunul de pe foc,este adăugat pătrunjelul. Ciorba este potrivită, după gust, cu câte o lingură de oțet! Recomandarea lipovenilor: prima dată se mânâncă peștele, cu mâna, apoi se consumă ciorba propriu-zisă!

 

Etichete: