fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sănătate

Un sibian a beneficiat de primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare în România

Un sibian a beneficiat de primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare în România

Sibianul Ioan Filip, în vârstă de 41 de ani, este prima persoană care a beneficiat de transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare în România. Terapia cu medicamente nu îi mai era suficientă, de doi ani așteptând acest transplant de cord.

Era la capătul puterilor, cu o grea suferinţa, şi doar transplantul îl mai putea salva. Intervenţia a fost făcută la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș, după ce familia unui bărbat din Iaşi, aflat în moarte cerebrală, a fost de acord cu donarea de organe. Este primul transplant de inimă din România, după declanşarea crizei COVID-19. Familia din Iaşi a unui bărbat aflat în moarte cerebrală, care a fost de acord să îi fie donate organele, i-a dat, acum, şansă la o viaţă normală.

„Era pe lista de aşteptare, aflat la capătul resurselor biologice, în stadiu avansat de insuficiență cardiacă, şi a fost această ocazie fericită în care un cord a fost disponibil la Spitalul de Neurocgirurgie din Iaşi. Donatorul, un bărbat de 42 de ani, care a suferit traumatism cranio-cerebral”, a declaratHorațiu Suciu, prof. dr. în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureș.

Un sibian a beneficiat de primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare în România

„Mulţumesc familiei donatorului pentru puterea de care au dat dovadă. Toată viaţa vom fi recunoscători pentru fiecare clipă şi fiecare moment. Aşteptarea a fost cruntă. Anul trecut ne-a spulberat oarecum speranţele şi şansele, dar uite, Dumnezeu e mare”, a spus  Corina Filip, soția bărbatului.

În România, acesta este primul transplant de inimă de la izbucnirea crizei sanitare. Intervenţia a dat emoţii echipelor medicale. Lipsa aeronavelor speciale cu care se pot transporta organele prelevate este una dintre cele mai mari probleme.

Cordul a ajuns de la Iaşi la Târgu Mureş datorită unei echipe de medici din Belgia, venită la noi în ţara să preleveze plămânii donatorului.

„Au avut amabilitatea să facă o escală în drumul spre casă, pentru că ei au prelevat plămânii prin eurotransplant, ei au avut amabilitatea să vină în Târgu Mureş, să facă o escală şi acest lucru a salvat o viaţă”, a mai spus medicul Horațiu Suciu.

Operaţia de transplant de inimă a durat patru ore şi jumătate. Bărbatul de 41 de ani va mai rămâne internat câteva săptămâni. Acasă, în Sibiu, este aşteptat de două fetiţe.

sursă: stirileprotv.ro

Etichete: