fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Un nou proiect editorial: „Popasuri culinare în ţinutul Sibiului”

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii” Sibiu, în parteneriat cu Institutul de Cercetări Socio- Umane Sibiu şi Asociaţia Folcloriştilor şi Etnografilor din Sibiu, derulează un proiect intitulat „Popasuri culinare în ţinutul Sibiului”.

Este vorba despre prima enciclopedie multimedia dedicată specificului gastronomic al judeţului Sibiu. DVD-ul multimedia oferă o perspectivă pluridisciplinară asupra bucătăriei tradiționale: folclorică, antropologică, nutriţională, multietnică. Astfel, DVD-ul prezintă succint fiecare regiune etnofolclorică a Sibiului și identitatea ei gastronomică: Mărginimea Sibiului cu brânzeturile, Valea Hârtibaciului și dulciurile săsești, Valea Târnavelor și produsele din struguri, Țara Oltului și preparatele din cartofi, Țara Secașelor și produsele cu fructe. Apoi, pentru fiecare regiune sunt oferite exemple de preparate din toate categoriile (supe și ciorbe, mâncăruri, deserturi), precum și contextul socio-cultural în care acestea erau pregătite și servite. Nu lipsesc din acest inventar gastronomic produsele din lapte, cele din carne de porc, pâinea şi derivatele din pâine. Prima enciclopedie a gastronomiei tradiționale din zona Sibiului oferă, de asemenea, detalii despre instrumentarul tradițional folosit, despre obiceiuri, precum şi despre festivalurile cu o componentă gastronomică, din judeţul Sibiu. Baza este cea științifică, a cercetărilor în teren – le mulţumim, şi prin intermediul acestui proiect editorial tuturor colaboratorilor noştri din sate şi comune -, iar maniera de prezentare a informațiilor este una accesibilă publicului larg.

Proiect finanţat de Consiliul Judeţean Sibiu.“Proiect editorial co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional”. „Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.”

Etichete: