fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Tuberculoza: Sibiul printre județele cu cea mai scăzută incidență a bolii

România este Țara din Uniunea Europeană cu cu cele mai multe cazuri noi de tuberculoză înregistrate, incidența fiind dublă față de media europeană. În Sibiu, însă situația nu este așa gravă. Ne aflăm pe locul 6 în topul județelor cu cea mai scăzută incidență. Afirmațiile au fost făcută astăzi, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă organizată la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Sibiu. Tema conferinței a fost tuberculoza, având în vedere că, în 24 martie este sărbătorită Ziua Mondială împotriva acestei grave maladii.

Data a fost aleasă întrucât marchează momentul din anul 1882, când doctorul Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul care cauzează îmbolnăvirile de tuberculoză, fapt care a contribuit ulterior la diagnosticarea și vindecarea acestei boli.

Pentru România, tuberculoza reprezintă o problemă de sănătate publică. În anul 2017, în țara noastră au fost descoperite 14.000 noi cazuri de tuberculoză, ceea ce înseamnă o incidență de 72/100.000 locuitori, față de 30/100.000 de locuitori, cât a fost media în Europa.

Comparativ cu restul țării, situația în județul Sibiu nu este la fel de gravă.

„În Sibiu, incidența tuberculozei a fost de 39,8%000 în anul 2017 și de 40,1%000 în anul 2018, ceea ce ne apropie de media europeană și ne clasează pe locul 6 în țară printre județele cu cea mai scăzută incidență, după Covasna, Harghita, Cluj, Brașov și Alba. Statistic, în anul 2017 am avut 133 de cazuri noi, iar în anul 2018, 136 de cazuri”, a declarat dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, coordonator județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Și în județul Sibiu s-a înregistrat un număr mare al cazurilor de Tuberculoză-MDR (multidrog rezistentă la minimum două dintre cele mai importante medicamente de tratament a TBC) și Tuberculoză-XDR (tuberculoză extensiv rezistentă la toate formele de tratament) pe parcursul anului 2017 fiind confirmate 22 astfel de cazuri noi. Tratamentul administrat pentru aceste cazuri este mult mai costisitor, iar durata de spitalizare, mai mare.

„La copii, incidența cazurilor noi în România a fost de 17,4%000, iar în Sibiu de numai 3%000, adică 5 cazuri, ceea ce dovedește că eforturile noastre în combaterea tuberculozei au fost încununate de succes”, a mai precizat dr. Lavinia Danciu.

La nivelul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, în ultimii ani au avut loc investiții majore în infrastructură, fiind îmbunătățite condițiile hoteliere pentru pacienți, aceștia având o durată de spitalizare mai mare față de alte unități sanitare.

„Avem două pavilioane în care pacienții internați beneficiază de condiții la standarde europene, iar pentru cel de-al treilea pavilion destinat spitalizării continue, ca și pentru Dispensarul TBC, a fost deja semnat contractul privind modernizarea din fonduri europene. În plus, a fost reamenajată curtea spitalului, au fost create parcări pentru aparținători, iar aleile au fost asfaltate, pentru ca bolnavii să beneficieze în aer liber de un spațiu cât mai plăcut și reconfortant. De asemenea, achiziţionăm în permanență aparatură performantă care să contribuie la creşterea calităţii actului medical, iar hrana pacienţilor cu tuberculoză din Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu a fost îmbunătăţită şi diversificată, pentru ca şi pe această cale să susţinem vindecarea mai rapidă şi uşoară a pacienţilor noştri”, a declarat Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Tuberculoza este o boală cauzată de germeni care se transmit de la o persoană la alta prin aer. Tuberculoza afectează de obicei plămânii, dar poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi creierul, rinichii sau

coloana vertebrală. Boala se transmite pe cale aeriană, prin inhalarea microbilor răspândiți în atmosferă de către bolnav atunci când tușește, râde, strănută, vorbește, cântă sau scuipă, răspândind în jur particule de salivă.

În anul 2017, la nivel mondial au fost estimate 10 milioane de cazuri noi de tuberculoză, echivalentul a 133 de cazuri la 100.000 de locuitori.

„În 2017, în lume, tuberculoza a fost a zecea cauză de deces. Se estimează faptul că 90% dintre cazurile noi de îmbolnăvire au fost adulți, 64% fiind bărbați, iar 9% dintre infecțiile cu tuberculoză s-au înregistrat la persoanele cu HIV”, a declarat dr. Simona Berariu, medic în cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu.

Factorii de risc pentru tuberculoză sunt: – fumatul – un sistem imunitar slăbit – condiții de trai insalubre – lipsa unui adăpost – încarcerarea – rezistența la medicamente

Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei a fost marcată de Spitalul de Pneumoftiziologie și printr-o întâlnire între medicii de familie și medicii pneumologi din cadrul spitalului, pe tema Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, prin intermediul căruia sunt tratate persoanele care suferă de această boală.

Tuberculoza: Sibiul printre județele cu cea mai scăzută incidență a bolii

Etichete:

Recomandam sa citesti si