fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Timp Liber

Trio Mozaic interpretează la Sibiu, o lucrare în premieră absolută

“Piano Trio (Divertisment nr.3) pentru clarinet violă şi pian“ este lucrarea compusă de Sabin Pautza, pe care publicul o va putea asculta în premieră absolută la Sibiu, în interpretarea Trio-ului Mozaic. Evenimentul face parte din proiectul „Stagiunea Camerală Florescu-Fernandez&Friends” și va avea loc duminică, 27 noiembrie 2022, cu începere de la ora 17, în Sala Oglinzilor (FDGR) Sibiu.

Sabin Pautza: “Lucrarea este dedicată formației TRIO MOZAIC și este destinată unui trio format din clarinet, violă și pian. Ca gen, este tot un divertisment, prezentat ca o suită de dansuri “la modă” de la începutul secolului trecut, dar, spre deosebire de alte divertismente,  în care sunt cultivate unele dansuri specifice Europei Occidentale, (menuet, vals, bolero, polka, horă, czardas, etc.) aici  întâlnim mai mult  unele tipuri de dansuri specifice culturii nord sau sud-americane.

Prima piesă a acestui Trio , intitulată “CHARLESTON”, este un dans tipic anilor “30” din America, inconfundabil prin caracterul său vesel și sprințar. Dansul al 2-lea este o “BOSSA-NOVA” braziliană, așa cum o moștenim de la Carlos Antonio Jobim. Al 3-lea dans, “RAG TIME”,  poate fi luat ca un omagiu adus marelui Scott Joplin, care este considerat părintele genului. Voios și jucăuș, acesta a reușit șâ cucerească în timp întreaga lume, chiar și pe bătrâna Europă. Al 4-lea dans, “SWING”, vine, de cele mai multe ori,  după un lent și languros blues, pe care-l redefinește și-l copletează prin contrast.  Finalul “CAPRICCIO”, este, de fapt, un Dixiland, la fel de specific și definitoriu pentru America interbelică.”

Trio-ul Mozaic a fost înființat în anul 1994. În cei peste 20 de ani de activitate, a înregistrat numeroase prezențe scenice în țară și străinătate. Format din muzicienii Oana Spânu-Vișenescu -vioară/violă, Emil Vișenescu – clarinet și Diana Spânu-Dănilă- pian, trio-ul a beneficiat de îndrumarea a doi renumiți maeștri: Prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu și violoncelistul cvartetului american Fine Arts, Wolfgang Laufer. Formația a abordat un repertoriu complex, acoperind perioade de creație de la clasic la contemporan, numeroase lucrări fiindu-i dedicate, în urma strânsei colaborări artistice cu compozitori de prestigiu. Cu înregistrări pe numeroase discuri editate în țară, cei trei muzicieni își propun ca fiecare apariție să fie una specială.

Programul concertului de la Sibiu va fi deschis cu interpretarea lucrărilor “Cinci piese pentru vioară, clarinet şi pian” de Dmitri Şostakovici şi “Tangouri Celebre” de Astor Piazzolla.

Stagiunea camerală ”Florescu-Fernandez&Friends” este organizată de ASOCIAȚIA ”Florescu, Fernandez&Friends” și este o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

Partener: Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu.

Trio Mozaic interpretează la Sibiu, o lucrare în premieră absolută