fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Trei ani de la inaugurarea Pieţei Transilvania

La 1 septembrie 2015 s-au împlinit 3 ani de când s-a deschis Piaţa Ţărănească Transilvania, o piaţă agroalimentară volantă, care funcţionează în fiecare sâmbătă dimineaţa pâna la ora 14.

Scopul înfiinţării acestei pieţe a fost acela de a încuraja şi sprijini producătorii locali şi zonali să îşi desfacă produsele agroalimentare într-un spaţiu civilizat, precum şi de a oferi sibienilor produse autohtone, proaspete şi de calitate, direct de la producători. Pentru aproximativ 3.000 de sibieni, Piața Țărănească Transilvania face parte din programul de sâmbătă dimineața și acest lucru este o confirmare a faptului că produsele proaspete, pregătite în gospodăriile producătorilor din județul Sibiu, sunt căutate și apreciate. Piaţa Transilvania a condus la crearea unui patriotism local în privinţa alegerii produselor alimentare. S-au stabilit relații strânse între cumpărători și producători și s-a ajuns la o fidelizare a sibienilor față de anumiți producători, în funcție de gusturi și mai ales de amintirile pe care produsele le stârnesc pentru cumpărători. Pentru unii, doar o anumită pâine le amintește de pâinea pe care le-o făcea mama sau bunica în urmă cu mulți ani. Înfiinţarea unei pieţe volante a fost unul dintre proiectele strategice ale Consiliului Judeţean Sibiu, proiectul bucurându-se de susţinerea consilierilor judeţeni. Patenerii acestui proiect au fost şi sunt Camera Agricolă a judeţului Sibiu şi Sala Transilvania. Spaţiul identificat ca fiind cel mai potrivit pentru desfăşurarea acestei pieţe, mai ales din punct de vedere al accesibilităţii, a fost platforma din faţa Sălii Transilvania, serviciul public aflat în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu. Dacă la prima ediţie au participat puţin peste 40 de producători de produse agroalimentare din judeţul Sibiu, după trei ani numărul acestora a crescut la aproape 300 de producători autorizaţi din judeţul Sibiu şi din judeţele limitrofe. Acest succes se datorează în primul rând faptului că producătorilor nu li se percepe nicio taxă, iar condiţiile oferite sunt foarte bune. Pentru buna funcţionare a pieţei, Consiliul Judeţean Sibiu a achiziţionat prin Serviciul Public Sala Transilvania dotările necesare: mese, umbrele, scaune şi vitrine frigorifice. Piaţa beneficiază de un birou pentru medicul veterinar de zonă, dotat cu un frigider unde sunt depozitate probele ridicate pentru analize. De asemenea, pentru verificarea cantităţilor, cumpărătorii au la dispoziţie un cântar de control aflat în holul Sălii Transilvania. Piaţa este structurată pe 11 sectoare: lapte şi produse lactate; carne şi preparate din carne; ouă de găină şi de prepeliţă; miere şi produse apicole; pâine şi produse de patiserie; legume, fructe, conserve şi sucuri naturale; flori şi aranjamente florale; uleiuri; băuturi alcoolice; plante din flora spontană şi obiecte meşteşugăreşti.
Localităţile din care provin producătorii sunt: Răşinari, Poplaca, Gura Râului, Sadu, Tălmaciu, Tălmăcel, Jina, Râu Sadului, Şura Mare, Hamba, Alţâna, Mediaş, Hosman, Daia, Nou, Racoviţa, Slimnic, Tilişca, Ernea, Mohu, Răvăşel, Ocna Sibiului, Orlat, Cristian, Şeica-Mare, Bradu, Boiţa, Alămor, Cisnădie, Marpod, Caşolţ, Şoroştin, Micăsasa, Gusu, Sibiu, Nucet, Cornăţel şi din judeţele limitrofe Alba, Vâlcea, dar şi Olt şi Bistriţa.

Etichete:

Recomandam sa citesti si