fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Transhumanța din România intră în patrimoniul UNESCO

Dosarul multinațional ”Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor”, depus de zece țări, printre care se numără și România, a fost înscris pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității a UNESCO, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial care se desfășoară, în această săptămână, în Botswana. Dosarul a fost depus la UNESCO în martie 2020, de Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg, România şi Spania.

Un pas crucial”

Această nominalizare este o extensie a elementului ”Transhumanța, strămutarea sezonieră a turmelor de-a lungul traseelor migratoare în zona mediteraneeană şi în Alpi”, înscris de către Austria, Grecia și Italia, în 2019, în Lista Reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. ”Includerea în UNESCO subliniază importanța și semnificația obiceiului transhumanței în contextul cultural al umanității și reprezintă un pas crucial în eforturile noastre de conservare a tradițiilor autentice pentru generațiile viitoare”, scriu reprezentanții Comisiei UNESCO, pe pagina de facebook a forului.

Consolidează identitatea culturală

Potrivit site-ului UNESCO, transhumanța contribuie la incluziunea socială, consolidând identitatea culturală și legăturile dintre familii, comunități și teritorii, contracarând în același timp efectele depopulării rurale. Practică ancestrală, transhumanța decurge dintr-o cunoaștere profundă a mediului și presupune practici sociale și ritualuri legate de îngrijirea, creșterea și dresajul animalelor și de gestionarea resurselor naturale. În jurul transhumanţei, s-a dezvoltat un întreg sistem socio-economic, de la gastronomie, la meştețuguri locale şi festivități care marchează începutul şi sfârşitul unui sezon. Familiile au pus în practică şi au transmis transhumanţa prin observare şi practică timp de mai multe generaţii. Comunităţile care locuiesc de-a lungul rutelor de transhumanţă joacă, de asemenea, un rol important în transmiterea acestei practici, de exemplu prin celebrarea trecerilor de turme şi organizarea de festivaluri, după cum explică UNESCO.

Etichete: