fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Trăiește o vineri de poveste la Muzeul ASTRA

Trăiește o vineri de poveste la Muzeul ASTRA
Reprezentanții Muzeului ASTRA din Sibiu vă invită să degustați ceai la samovar, icre și pastă de pește pe pâine proaspătă și plăcinte gătite la cuptorul din curte. Evenimentul, organizat la Gospodăria de pescar din Mahmudia, județul Tulcea, este în derulare până la ora 15:00.
„Hai să găvărim puțin ! Stăm în cuhnie pe o laviță și mâncăm niște piraschi. Aici este locul în care veți învăța de la Cami, colega noastră muzeograf, multe cuvinte lipovenești folosite de locuitorii Deltei Dunării. Și nu doar atât! În cadrul programului Comunități în Muzeul ASTRA. Sărbătoarea Deltei, ediția a V-a, veți cunoaște aspecte din viața cotidiană de pescar lipovean. Nu pierdem vremea, așa că după ce om povesti ce-om mai povesti, trecem la degustat ceai la samovar, icre și pastă de pește pe pâine proaspătă și plăcinte gătite la cuptorul din curte. Atmosfera se dorește relaxantă, în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități pentru combaterea pandemiei COVID-19. Recomandăm menținerea distanțării fizice.”, transmit reprezentanții Muzeului ASTRA din Sibiu.
Gospodăria de pescar lipovean din Mahmudia, judeţul Tulcea, a fost reconstruită în muzeu între anii 1975-1979. Împreună cu cherhanaua, gheţăria şi coliba de pescari – originare din aceeaşi localitate şi amplasate în apropierea ei – formează un complex expoziţional unitar care înfăţişează cele mai caracteristice aspecte din problematica complexă, legată de practicarea pescuitului în condiţiile specifice ale Deltei. Prin amenajarea acestui complex gospodăresc – care cuprinde, în afară de casa de locuit şi acareturile aferente: grajdul (dam), coteţul pentru păsări (curnic), cuptorul de copt pâine, baia (bania), cât şi o mică moară de vânt – se ilustrează modul de viaţă, de locuire şi de muncă a pescarului din Delta Dunării.
Programul este: Întreabă un muzeograf: Sector Pescuit
Etichete:

Recomandam sa citesti si