fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Tradiții și obiceiuri acasă, la Sadu

Ceata Junilor din Sadu

În zilele de 24 și 26 decembrie 2022, Ceata junilor din Sadu propune un program tradițional de Sărbători, care deschide ușa armoniei și credinței în suflet.

De Ajun (24 decembrie), Ceata Junilor pornește la ora 07.00 cu obiceiul numit „Cântatul fetei din pădure” și merge pe strada Prundului, apoi pe strada I.M. Klein, până pe strada Prejbei, unde se va aprinde focul simbolic de „gonire a spiritelor”.

Între orele 10.30-14.00, Ceata merge cu carul să încarce lemnul, are loc împodobirea căciulilor junilor, apoi lemnul este urcat pe carul tras de un tractor și purtat prin sat.

„Lemnul feciorilor” sau „adusul fagului în sat” este un obicei care se întâlnește doar în Sadu. Pe vremuri, fagul era adus în sat pentru focurile din casa gazdei (cea aleasă de Ceată pentru a face repetițiile pentru colindat) iar acum, lemnul se împarte între gazda Cetei, cele două biserici și o familie nevoiașă. Junii aleg cel mai falnic fag din pădure și îl aduc în sat, cu un car similar celui altădată tras de boi. Pe tot traseul, Ceata păstrează si evidențiază cum știe mai bine și mai frumos tradiția țapinarilor.

Măsuratul lemnului si colinda însoțită de un pahar de vin cald au loc la ora 14.00.

În a doua zi de Crăciun (26 Decembrie), la ora 10.00, junii îmbrăcați în costume populare, cu zdrăngănele, batiste si pălării cu flori, se duc la cele două biserici, pentru colindă. La ieșirea de la Biserica de sus, junii joacă jocurile tradiționale, iar crâșmarii împart celor prezenți țuică fiartă. Își fac apariția și „colindreţii” (sau „Irozii”), o Ceată formată din 5 băieți – un Irod, 3 crai și o cătană, care colindă interpretând o scenetă cu tematică religioasă. Alaiul însoțit de comunitate și vizitatori, pornește cântând „Vizavi de mine este” și merge acasă la Primar, pentru a-l colinda și a-i duce o veadră cu vin și doi colaci. După colindă, pe platoul din fața Căminului Cultural are loc Hora Unirii, urmată de o petrecere a junilor. Evenimentele sunt avizate de Primăria Sadu și Consiliul Local al Comunei Sadu și fac parte din Agenda Culturală a Sărbătorilor de Iarnă.