Toate cartierele Sibiului au fost modernizate. Terezianul închide lista deschisă în 2016.
Peste 33,55 milioane de lei a investit Primăria Sibiu, din bugetul local, în modernizarea cartierului Terezian. Această zonă de blocuri închide lista celor 16 cartiere din Sibiu a căror modernizare a început în 2016. Investițiile totale au depășit 182 de milioane de lei, fonduri asigurate exclusiv din bugetul local.
“Calitatea locuirii în aceste cartiere a crescut vizibil. Spațiul public este mai organizat și mai eficient. Zonele verzi arată bine și sunt sigură că, chiar și locuitorii care nu au înțeles de la bun început acest lucru, văd acum că intenția noastră a fost aceea de a le menține și de a le revigora. Am încercat, în limita spațiilor disponibile în aceste cartiere de blocuri construite în anii 70-80, să echilibrăm dorința sibienilor care cereau mai multe locuri de parcare și a celor care doreau mai mult verde”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Realizate de SC Geiger Transilvania SRL, lucrările din cartierul Terezian s-au desfășurat în următoarele zone: zona delimitată de str. Lungă, str. Gladiolelor, str. Râului și calea ferată (până la limita de siguranță a căii ferate); zona delimitată de str. Lungă, str. Târgul Cailor și str. Popa Șapcă; zona Aleea Târgu Cailor – str. Daliei și în parcările din jurul Școlii nr. 18.
S-au executat lucrări de modernizare și extindere a rețelelor de apă și canalizare, reabilitarea străzilor și aleilor, revigorarea zonelor verzi și reabilitarea iluminatului public. Rezultatele acestei investiții pentru locuitori sunt:
– Aproape 46.000 mp de zone verzi, din care 10.000 mp au fost amenajați cu gazon rulou; au fost plantați 270 de arbori, 1500 de arbuști și plante ornamentale
– Parcul de pe str. Lungă a fost complet reamenajat, cu spații verzi, zone de odihnă cu bănci și mese, un spațiu de joacă amplu pentru copii și un loc de joacă pentru animalele de companie
– Parcul din zona statuii Împărătesei Maria Tereza, pe str. Gladiolelor, a fost reabilitat. Zonele verzi au fost curățate de vegetația uscată, au fost reamenajate cu gazon și s-a instalat un sistem de irigații. Aleile existente au fost repavate cu piatră cubică.
– O mică zonă de odihnă pe str. Gladiolelor, în zona Aleii Crăițelor
– Piste pentru biciclete amenajate pe str. Gladiolelor (în dublu sens) și pe str. Cameliei
– Străzile și aleile dintre blocuri, din zonele menționate mai sus, au fost reabilitate, cu tot cu trotuare
– 1.162 de locuri de parcare, reamenajate după modernizarea suprafețelor, inclusiv cu dale înierbate
– Iluminat public complet înnoit, prin montarea a aproape 300 de stâlpi de iluminat noi, de 7 sau 4 metri înălțime, dotați cu corpuri de iluminat cu LED; rețeaua de alimentare a fost și aceasta modernizată
– Tubulatură subterană în care societățile deținătoare a rețelelor de fibră optică pot coborî cablurile suspendate
– Rețele de apă și canalizare, modernizate și extinse în anumite zone.