fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură Sibiu

Tarifele la energie îngroapă Muzeul Brukenthal. Managerul Sabin Luca vrea să închidă expozițiile, dar a cumpărat o mașină electrică.

Managerul Muzeului Național Brukenthal anunță închiderea iminentă a muzeului, din cauza majorării uriașe a tarifelor la energie. Sabin Luca s-a plâns, în conferința de presă susținută în 7 septembrie, că facturile la gaz și curent electric depășesc 380.000 de euro. ”La o lună-două ne tot vin măriri de tarife ale contractelor. Față de anul trecut, când v-ați speriat că am avut de plătit 110.000 de euro, prețul contractual s-a mărit de aproximativ trei ori și jumătate. Vom citi contorul și vom vedea atunci cât va fi, însă lucrurile sunt deja foarte grave, din punctul acesta de vedere. Nu avem scăpare!”, a explicat Luca.

Mașină electrică, din fonduri proprii

Deși, în calitate de manager, ar trebui să găsească soluții pentru funcționarea muzeului, Sabin Luca a găsit de cuviință că este momentul să achiziționeze o mașină electrică. ”Tocmai am cumpărat, de ieri, prima mașină electrică a vreunui muzeu din România, din fonduri proprii”, a anunțat, cu mândrie, Sabin Luca. Aceasta nu va face decât să crească și mai mult cheltuielile pentru energia electrică.

”Nu putem face economii”

Pe de altă parte, o eventuală măsură de reducere a consumului de energie electrică ar fi închiderea expozițiilor, afirmă managerul Luca. ”Nu putem face economii. Poate închidem expoziția, ca să nu mai aprindem becurile… Problema e însă că nu avem voie să întrerupem căldura, pentru că trebuie să întreținem microclimatul pentru patrimoniu. Asta e, avem un patrimoniu excepțional, pe care trebuie să-l apărăm și vom încerca să facem asta până la limita pe care ne-o oferă legea”, a explicat Luca.

Sabin Luca mai vrea un mandat

Actualul manager își dorește să rămână la conducere până cel puțin în 2025. Sabin Luca a depus, în luna august, la Ministerul Culturii, un proiect de management pentru un nou mandat. Prima evaluare nu a avut concluzii clare, așa că Ministerul Culturii va relua procedura de analiză a proiectului domnului Sabin Luca.

Proprietarul muzeului este Parohia Evanghelică CA Sibiu

Muzeul Național Brukenthal a fost retrocedat către Parohia Evanghelică CA, în 2005, astfel că toate bunurile mobile și imobile se află în proprietatea Parohiei Evanghelice CA Sibiu. Muzeul funcționează ca instituţie publică de cultură de importanţă naţională, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Culturii. Este finanțat de la bugetul de stat, fiind asigurate fondurile pentru salariile angajaților, investiții de restaurare și costurile de întreținere a clădirilor.

 

Etichete: