fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Timp Liber

Țăranul român de la Război la Unire la Muzeul Astra

Oferta cultural-turistică pe care Muzeul ASTRA, a pregătit-o pentru anul acesta continuă cu evenimentele desfășurate în cadrul Proiectului Țăranul român de la Război la Unire.

În acest context, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc în acest sfârșit de săptămână animații culturale și scenarii de reconstituire istorică, ilustrative pentru memoria Primului Război Mondial, și pentru cadrul general al Proiectului României Centenare.,,Țăranul român este personajul principal al evenimentelor care au generat actul Unirii de la 1918. Oltean, ardelean, moldovean, dobrogean, moț, muntean sau indiferent de zona de proveniență, țăranul român a luptat și, în repetate rânduri, și-a dat viața pentru idealul de care noi ne bucurăm în prezent: libertatea. Scenariile de reconstituire istorică, tradițiile din viața țăranului chemat la oaste, atelierele culinare și spectacolul folcloric ce se vor desfășura duminică, 7 octombrie 2018, în Muzeul ASTRA și vor aduce în prim plan aspectele esențiale din traiul cotidian al țăranului român, confruntat cu drama Marelui Război. Vorbim despre ritualuri arhaice avându-l ca personaj central pe țăranul chemat la cătănie, momente de repaus ale combatanților și de pregătire a hranei la bucătăria de campanie. Se vor organiza și ateliere de pregătire a tranșeelor și a zonelor de luptă cu echipamente și materiale de recuzită specifice, destinate ilustrării acțiunilor de front. “ , a declarat Lucian Robu, șef secție Conservare Bunuri Culturale Muzeul ASTRA. Marele Război se va regăsi și în secvențele de pregătire a familiilor și a gospodăriilor aflate pe linia frontului, ilustrându-se scenarii cu încartiruire de trupe. Animațiile culturale sunt organizate de Muzeul ASTRA în parteneriat cu Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu, (incluzând Muzica Militară a Academiei Forțelor Terestre), cu participarea soliștilor: Răzvan Năstăsescu; Ovidiu Homorodean, Cosmin Verde, Ion Chiș, Călin Hăndăbuț și Sebastian Stan, a membrilor Ansamblului Veteranii Junii Sibiului și a Ansamblului Folcloric Ceata Junilor din Sibiu.

Țăranul român de la Război la Unire este o inițiativă derulată prin Programul Centenar, finanțată de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Departamentul Identitate Națională – România Centenară.

Etichete:

Recomandam sa citesti si