Tabără gratuită pentru elevii romi
În lunile iulie și august, elevii școlilor din localitățile Iacobeni, Netuș, Noiștat, Brădeni și Târnava au ocazia de a participa GRATUIT în taberele de vară organizate la Centrul de Agrement pentru Tineret Râu Sadului, prin proiectul „Punți în dezvoltare”.
Copiii vor fi antrenați în ateliere multiculturale, de creație, teatru forum, concursuri sportive, serate de film, karaoke, talent show, dar vor participa și la sesiuni de igienă dentară și de prim-ajutor (susținute sub egida Universității “Lucian Blaga” Sibiu, Facultatea de Medicină și Asociația Națională de Stomatologie Pediatrică din România) și activități de educație rutieră (asigurate de Serviciului Rutier – IPJ SIBIU – Poliția Română). Nu va lipsi nici tradiționalul foc de tabără.
Proiectul „Punți în dezvoltare” este realizat de Fundația CEIR (Centrul European de Integrare a Romilor), cu sprijinul financiar primit prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului de Educație, Burse, Ucenicie și Antreprenoriatul Tinerilor, ce se va desfășura până în luna iunie 2023. Obiectivul proiectului urmărește creșterea gradului de incluziune socială și diminuarea ratei excluziunii în cadrul comunităților rome și nerome, prin inițiative specifice de informare și activități practice adresate copiilor, părinților și cadrelor didactice din cadrul școlilor partenere. Proiectul se desfășoară în cinci unități școlare partenere din județul Sibiu: Liceul Tehnologic Iacobeni, Școala Gimnazială Târnava, Școala Gimnazială Brădeni, Școala Primară Netuș, Școala Gimnazială Noiștat, care au un procent de minimum 20% de elevi înscriși de etnie romă.
„Ne propunem să contribuim la creșterea gradului de incluziune socială, la reducerea absenteismului școlar, la promovarea valorilor sociale precum toleranța, anti-discriminarea, democrația și cetățenia activă. De asemenea, ne propunem să educăm beneficiarii proiectului prin alinierea și integrarea drepturilor omului și ale copilului. Activitățile de informare și educare au ca premise tehnicile predării centrate pe elev, promovarea școlii incluzive și predarea într-un mediu multi-cultural, educația non-formală, tehnici specifice psihoterapiei. Prin activitățile propuse, precum jocuri, activități de dezvoltare personală, ateliere creative și educative, ne propunem să le arătăm copiilor stiluri de viață sănătoase, care să le modeleze gândirea și comportamentul pentru a deveni adulți responsabili și implicați. Mai mult de atât, pentru majoritatea copiilor, experiența din tabăra de vară este unică și va rămâne, cu siguranță, un punct de reper în viețile lor”, precizează membrii echipei de proiect.