fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Șura Mare și Hamba, pregătite de carnaval | Magia măștilor și costumelor de altădată

In comunitatea din Șura Mare și Hamba, din vechi timpuri, s-a împământenit un obicei deosebit, preluat de la sași, numit Cârnilej, care se desfășura înainte de începerea Postului Mare, in general, la o săptămână după Cârnilejul organizat de sașii din localitate. Oamenii se împărțeau in” vătășii”, iar fiecare vătășie avea un reprezentant care se ocupa de organizarea sărbătorii. Încă din luna ianuarie iși confecționau măști și costume deosebite pentru a putea participa la Cârnilej. După o paradă a costumelor pe ulițele satului, oamenii se întâlneau într-o locație stabilită și petreceau până in zori de zi. Cu timpul, acest obicei a fost dat uitării.

Din dorința de a readuce la lumină tradițiile localităților Șura Mare și Hamba și, totodată, dintr-o datorie morală față de comunitate, anul acesta, Primăria comunei Șura Mare, prin Departamentul de Cultură, Tineret și Sport, in colaborare cu Asociația Șura Mare Culturală și cu susținerea întregii comunități, organizează pe 5  Martie 2022 Carnavalul de-altădată, ce se dorește a ajunge in scurt timp o festivitate cu tradiție, un spectacol al costumelor de carnaval, al măștilor și al distracției.

Așadar, pe data de 5 Martie 2022, vă invităm să fiți părtași la Cârnilejul de altădată pe străzile din Șura Mare și Hamba, începând cu ora 13.00. In căruțe frumos împodobite, cu fanfară și oameni mascați, alaiul merge pe ulițele satului, strigă, cântă si urează de bine celor ce ii ies in cale.

Evenimentul se realizează ținând cont de normele de protecție împotriva COVID19 și restricțiile in vigoare, iar eventualele modificări vor fi anunțate in timp util.
Organizator Primăria Comunei Șura Mare.