fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Judet

Studiu de Evaluare și prognoză pentru amplasamentul noului spital

Consiliul Județean Sibiu a prezentat un studiu de Evaluare și prognoză a calității mediului în zona periurbană Sibiu Nord-Vest, ce include și zona propusă de Consiliul Județean Sibiu pentru amplasamentul noului spital.

În acest studiu, se arată că nu au fost detectați poluanți în aer sau în sol care să reprezinte vreun semnal de alarmă vizavi de amplasarea unui spital pe Calea Șurii Mici. În plus, un avantaj în favoarea acestui amplasament ține de buna conectivitate cu mai multe căi de acces atât dinspre oraș, cât și din afara Sibiului. „Spitalul este o investiție importantă pe care o facem pentru pacienți pentru cel puțin 50 de ani și de aceea, pentru a ne asigura că soluțiile cu care venim sunt pe termen lung, ne consultăm la fiecare pas cu oameni de specialitate”, declară Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Depozitul de deșeuri este situat la cca 4.17 Km de amplasamentul propus pentru noul spital, de patru ori distanța impusă în România ca limită pentru construirea în proximitatea unui depozit de deșeuri, conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 119 pentru aprobarea normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, din 4 februarie 2014. În ce privește calitatea aerului, s-au făcut măsurători pentru a detecta dacă există substanțe poluante ca hidrogenul sulfurat și amoniacul, iar valorile înregistrate sunt atât de mici încât se află sub pragul de detecție. În ce privește poluarea cu praf, valorile sunt mult sub concentrațiile maxim admise. Legat de poluarea solului cu metale grele (ex. plumb, zinc, cadmiu arsen, mercur etc.), valorile înregistrate în toate cele trei puncte sunt mult sub pragurile de alertă stabilite prin lege pentru terenuri cu folosință sensibilă. La capitolul poluare fonică, valorile de zgomot înregistrate pe Calea Șurii Mici sunt chiar sub valorile întregistrate de Agenția pentru Protecția Mediului pe Bd. Corneliu Coposu unde se află în prezent actualul spital. Nici proximitatea aeroportului față de amplasamentul noului spital nu are un impact negativ, așa cum demonstrează evaluarea nivelului de zgomot ambiant aprobată prin HCJ 21/30.01.2018, după ce a fost avizată de Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu.

Amplasamentul pentru noul spital de pe Calea Șurii Mici este accesibil dinspre oraș prin str. Mihail Kogălniceanu și str. Frigoriferului, o linie Tursib deservind deja zona (cartierul Magnolia Residence). Prin PUG se propun o serie de noi străzi care fac legătura cu Str. Alba Iulia, respectiv Cartierul Tineretului. Pentru pacienții din afara Mun. Sibiu, spitalul ar oferi acces rapid fără a mai încărca traficul din oraș: din centura ocolitoare Sibiu A1 prin DJ 143 B, dar și din drumul European E81 Sebeș-Sibiu prin DN 7H – DJ 143B.

Etichete:

Recomandam sa citesti si