fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

STS va asigura, la Sibiu, backup pentru cloud-ul guvernamental

Cloud-ul privat guvernamental va funcționa la sediul STS din Sibiu și în alte trei centre de date din București, Brașov și Timiș. Cheltuielile cu infrastructura IT depășesc 2,2 miliarde de lei, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern. Platforma IT va găzdui sistemele informatice ale instituțiilor publice centrale și va furniza servicii electronice către populație și mediul de afaceri.

Aproape 18 milioane de lei va investi STS în echipamentele tehnologice din centrul de date care va fi amenajat în sediul din Sibiu. Contractul, a cărui valoare estimată depășește 17,9 milioane de lei, a fost scos la licitație de STS în 25 februarie, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 aprilie 2023.

La Sibiu va funcționa unul dintre cele două Centre de Date Secundare, interoperabile cu cele două Centre de Date Principale. Acesta va oferi servicii de business continuity și disaster recovery, astfel încât autoritățile publice să poată oferi servicii continue, neîntrerupte, către cetățeni și mediul de afaceri.

Alte peste 100 de milioane de lei va costa asigurarea comunicațiilor între cele patru centre de date. STS a lansat, în această lună, o licitație ce vizează încheierea unor acorduri-cadru pentru furnizarea de echipamente și soluții de comunicații și distribuție necesare pentru asigurarea comunicațiilor dintre cele două Centre de Date Principale, cele două Centre de Date Secundare, de nivel Tier III/IV by design și respectiv pentru punctele de prezență STS din cadrul municipiilor reședință de județ. Valoarea totală estimată a acordurilor-cadru depășește 100,4 milioane de lei, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 24 aprilie 2023.

Rețeaua de fibră optică pentru interconectarea centrelor de date va costa alte 103,95 milioane de lei,. Termenul-limită pentru depunerea ofertelor la această licitație este 25 aprilie.

Implementarea cloud-ului privat guvernamental va funcționa în patru centre de date în București, Brașov, Sibiu și Timiș, iar cheltuielile cu infrastructura IT depășesc 2,2 miliarde de lei.

Cloud-ul privat guvernamental reprezintă cea mai mare investiție în digitalizarea statului cu bani din PNRR, având o finanțare de peste 560 de milioane de euro (fără TVA), platformă IT care va fi gestionată de Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) în colaborare cu STS și SRI.

81 de instituții și autorități publice își vor transfera sistemele IT în viitorul cloud guvernamental, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate săptămâna trecută.

Etichete: