fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Stela, cel mai tânăr locatar al Muzeului din Dumbrava Sibiului

Vizitatorii Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea posibilitatea să vadă un nou membru al gospodăriilor de aici. Este vorba de Stela, mânzul care a văzut lumina zilei acum trei zile în grajdurile din incinta muzeului. Iapa Dorina care a fătat-o pe Stela a fost cumpărată recent de Muzeul ASTRA.

„Am găsit o iapă undeva în apropierea Sibiului, o iapă frumoasă, un metis. Era gestantă, am cumpărat-o şi joi seara a fătat un mânz. Sperăm să fie în regulă, să trăiască şi să se bucure vizitatorii de el, pentru că noi avem o campanie în muzeu pentru a conştientiza tot publicul vizitator, copiii mai ales, a ceea ce înseamnă animalele domestice în curtea ţăranului”,  ne-a spus managerul muzeului Ciprian Ştefan.

„Un loc viu, un sat autentic”

În muzeul sibian, vizitatorii pot admira şi alte animale în gospodăriile de aici, pentru a simţi cu adevărat viaţa satului de odinioară. Pe lângă mânzul venit pe lume acum, în muzeu este şi o viţeluşă fătată recent, iar o altă văcuţă va făta în viitorul apropiat.

„Avem vreo 25 de oi, avem curcani, avem raţe, gâşte, iepuri, vom aduce porci mangaliţa şi porci bazna, dar şi porci corciţi, pentru că vrem să arătăm cum, până în anii ’40, în curtea ţăranului predomina rasa mangaliţa, apoi comunismul a venit cu institutele de cercetare agronomică şi s-au încrucişat tot felul de rase ca să fie cât mai rentabile pentru carne, şi aşa a apărut rasa bazna, apoi celelalte rase de porci. Vom avea toate rasele de porci în funcţie de zona de provenienţă. Avem şi două văcuţe, o bălţată şi o sură de stepă, cea din urmă a fătat o viţeluşă şi bălţata va făta şi ea în curând. Muzeul nostru trebuie să fie un loc viu, un sat autentic”, ne-a mai spus Ciprian Ştefan.

Etichete: