fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Sibiu Social

Stat în stat: Păcănelele au acaparat cartierele Sibiului. Funcționează fără aviz de la Primărie.

În ciuda eforturilor Primăriei de a moderniza cartierele Sibiului asfaltând străzi și trotuare, desenând piste colorate pentru biciclete, amenajând locuri de joacă și insule de relaxare, arterele principale devin tot mai deprimante pentru sibieni. Vechile magazine de cartier, micile ateliere, florării sau frizerii care dădeau un anumit farmec fiecărei zone au dispărut. Străzile ”cu vad” sunt împânzite de săli de jocuri de noroc, farmacii și sedii de bancă. Printre ele, mai există câte un magazin alimentar care a reușit să nu treacă prin sita economiei de piață controlate de marii retaileri. Și, obligatoriu, un second-hand.

Avem 76 de farmacii

Marile lanțuri de farmacii sunt prezente în fiecare cartier al Sibiului. Nu există nicio zonă de aglomerație urbană fără cel puțin patru farmacii. Conform bazei de date a Serviciului Autorizare și Control din cadrul Primăriei Sibiu, ”în oraș există 76 de operatori economici care desfășoară activitatea de comerț cu amănuntul a produselor farmaceutice, în magazine specializate ce dețin Acord de funcționare valabil”, precizează Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Primăria nu ține evidența sălilor de joc

În privința acordului de funcționare a sălilor de jocuri de noroc, Primăria nu are niciun cuvânt de spus. Păcănelele sunt ”stat în stat” nu doar la Sibiu, ci în toată România. Suveranitatea le este dată prin lege, de 13 ani încoace. ”Licența de organizare și autorizația de exploatare a jocurilor de noroc permit operatorului economic care le-a obținut să desfășoare activitatea pe întreg teritoriul României, fără a fi necesară obținerea de autorizații, aprobări, taxe suplimentare, avize ori licențe din partea altor autorități”, după cum prevede articolul 15, alin. (8) din OUG nr. 77/2009, ordonanță aprobată prin Legea nr. 246/2010. În aceste condiții, ”Primăria Sibiu nu poate emite autorizații pentru sălile de jocuri de noroc”, dar nici ”nu deține o evidență a acestor săli de jocuri”, precizează Mirela Gligore.

Dependența noastră le susține

Sunt sibienii atât de dependenți de medicamente și de păcănele încât să facă rentabilă funcționarea atâtor farmacii și săli de jocuri în orașul cu 388.325 de locuitori? Numărul sălilor de jocuri amenajate în ”spațiile comerciale” de la parterul blocurilor a atins deja cota de atenție pentru comunitatea locală. Majoritatea asociațiilor de proprietari consideră că Primăria ar trebui să controleze amplasarea și funcționarea acestor săli de jocuri, care sunt deschise non-stop și care sunt sursa multor tragedii în familiile din Sibiu.

Bulevardul Păcănelelor

Într-o plimbare pe Bulevardul Mihai Viteazul, întâlniți nu mai puțin de 9 farmacii, 6 săli de jocuri și 3 filiale bancare. Deasupra străzii tronează un panou publicitar care vă anunță că puteți cumpăra ”totul dintr-o singură oprire”, de la un supermarket. Peste drum de sălile în care foarte mulți tineri, dar și prea mulți pensionari își joacă neșansa la păcănele se află locuri de joacă pentru copiii din cartier! Situația de pe Bulevardul Farmaciilor sau Bulevardul Păcănelelor, cum l-au poreclit sibienii, este similară pe strada Semaforului, din cartierul Vasile Aaron, pe strada Lungă, din Terezian, în cartierul Ștrand și chiar în micuțul cartier Valea Aurie, unde funcționează non-stop trei săli de jocuri și pariuri sportive.

Stat în stat: Păcănelele au acaparat cartierele Sibiului. Funcționează fără aviz de la Primărie.         Stat în stat: Păcănelele au acaparat cartierele Sibiului. Funcționează fără aviz de la Primărie.         Stat în stat: Păcănelele au acaparat cartierele Sibiului. Funcționează fără aviz de la Primărie.

Etichete: