fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Specialiști din întreaga țară s-au reunit în cadrul proiectului cultural ,,RĂȘINARIUL LUI OCTAVIAN GOGA, EMIL CIORAN, ILARIE MITREA ȘI ANDREI ȘAGUNA”

În cadrul proiectului cultural ,,RĂȘINARIUL LUI OCTAVIAN GOGA, EMIL CIORAN, ILARIE MITREA ȘI ANDREI ȘAGUNA” s-au organizat manifestări dedicate ,,Poetului Pătimirii noastre” Octavian Goga, filosofului Emil CIORAN și  Sfântului Ierarh Andrei Șaguna,  unde s-au reunit specialiști din întreaga țară.

În luna aprilie a acestui an,  au avut loc  Zilele culturale Octavian Goga – ediția a XXII-a, zile dedicate ,,Poetului Pătimirii noastre” Octavian Goga, care s-a născut la 1 aprilie 1881 în Răşinari, fiind fiul preotului ortodox Iosif Goga şi al soţiei sale, Aurelia, învăţătoare.  Manifestarea a debutat cu o slujbă religioasă de comemorare a poetului Octavian Goga după care oaspeții s-au deplasat la Casa memorială Octavian Goga unde au fost încântați cu un spectacol de poezie și  teatru realizat  de Teatrul Național Aureliu Manea Turda în colaborare cu Asociația BECOME. Evenimentul a continuat în sala de consiliu a primăriei unde a avut loc o conferință, o lansare de carte și premierea câștigătorilor concursului ,,La noi…cu Octavian Goga” organizat de Școala Octavian Goga, Rășinari. Pe parcursul întregii manifestări în Muzeul Etnografic Rășinari s-a putut vizita o expoziție de fotografie și viziona filmul  DESTINUL UNEI NAȚIUNI -OCTAVIAN GOGA- Documentar TVR.

Aflat la cea de-a XXVIII-a ediție, Colocviul  Cioran a început în aprilie 1991, la Sibiu, atunci când filosoful împlinea optzeci de ani. Prima temă a fost  „Cioran – între anatomia descompunerii și mistica negativă”. Inițiativa a aparținut lui Ion Dur și revistei Continent, unde era redactor-comentator, iar la colocviu au participat atunci o serie de critici interesați de receptarea postdecembristă a operei cioraniene. De-a lungul timpului, edițiile succesive ale simpozionului au avut ca teme idei-stăpîn din opera lui Cioran.  Ediția din acest an s-a desfăşurat în perioada 1- 3 Iulie 2022, la Primăria comunei Răşinari în sala ,,Emil Cioran”.

Manifestarea a început cu o slujbă religioasă de comemorare a filozofului Emil Cioran la Biserica “Sfânta Treime” din Rășinari, moment de reculegere la mormântul familiei Cioran urmată de sesiuni de comunicări, lansări de carte și premieri de carte. Au avut loc și un moment artistic susținut de Teatrul „Aureliu Manea” din Turda, care a prezentat spectacolul „Exerciții de admirație Emil Cioran” . Pentru oaspeții veniți la colocviu și nu numai, duminică a fost organizată  o excursie pe urmele lui Emil Cioran la Păltiniș și Șanta și o plimbare prin comuna Rășinari.

În memoria lui Andrei Șaguna, în ziua de 30 Noiembrie- Sărbătoarea Sf.Ap. Andrei  s-a organizat un pelerinaj  între cele  3 biserici din Rășinari, s-a pornit de la Biserica Veche -Sf.Paraschiva și Biserica Mică- Sf Ilie, spre Biserica Mare -Sf. Treime la Mausoleul Andrei Șaguna unde s-a înconjurat biserica Sf. Treime Rășinari cu racla Sf. Ierarh Andrei Șaguna și s-a oficiat slujba de comemorare în cinstea Lui.

Primarul Bogdan Bucur, spune  ,,E important să ne cunoaștem valorile!asftel că a fost organizat un concurs numit ,,PERSONALITĂȚI RĂȘINĂRENE 2022″ care se  adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 12-18 ani și postat pe facebook Televiziunea Locală Rășinari, iar duminică, 11 Decembrie 2022, la ora 11.30 la Biserica Sf. Treime Rășinari va avea loc premierea participanților la concurs. De asemenea a fost organizate 2 excursii  pentru copiii de la Școala Gimnazială nr. 1 ,,Octavian Goga” și  Școala Gimnazială nr. 2 ,,Sava Popovici Barcianu” Rășinari la Muzeul Memorial Octavian Goga și Muzeul Antipa București.

Specialiști din întreaga țară s-au reunit în cadrul proiectului cultural ,,RĂȘINARIUL LUI OCTAVIAN GOGA, EMIL CIORAN, ILARIE MITREA ȘI ANDREI ȘAGUNA"

Specialiști din întreaga țară s-au reunit în cadrul proiectului cultural ,,RĂȘINARIUL LUI OCTAVIAN GOGA, EMIL CIORAN, ILARIE MITREA ȘI ANDREI ȘAGUNA"

Specialiști din întreaga țară s-au reunit în cadrul proiectului cultural ,,RĂȘINARIUL LUI OCTAVIAN GOGA, EMIL CIORAN, ILARIE MITREA ȘI ANDREI ȘAGUNA"