fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Simpozion la Cristian despre agromontanologia în condiţiile schimbărilor climatice

Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian-Sibiu (ICDM) a organizat vineri, 6 mai, simpozionul ştiinţific intitulat „Restructurarea teoriei şi practicii agromontanologice în condiţiile schimbărilor climatice”. Evenimentul a avut loc la sediul instituţiei din localitatea Cristian, judeţul Sibiu, şi s-a bucurat de prezenţa specialiştilor în domeniu din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, din cadrul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti” şi din cadrul altor instituţii de profil. Au fost prezenţi autorităţi judeţene şi locale, cadre didactice din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi din cadrul altor instituţii de învăţământ, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în activităţi de cercetare agromontanologie şi nu numai.
În cuvântul de început, directorul ICDM, dr. ing. Mariana Rusu, a urat bun-venit oaspeţilor şi a subliniat importanţa unei astfel de teme de cercetare pentru programele de reabilitare a zonelor montane.
„Revigorarea zonei montane prin aportul cercetării ştiinţifice de profil şi în perspectiva schimbărilor climatice reprezintă o problemă contradictorie şi ambivalentă şi necesită studii şi cercetări aprofundate multidisciplinare şi o strategie comună de cercetare de lungă durată. (…) Este evident că muntele românesc are nevoie şi de un urgent program de cercetare ştiinţifică, de valoare strategică esenţial pentru echilibrul ecologic, care să reformeze întreaga zonă montană”, a subliniat Mariana Rusu.

Cercetare pentru binele comunităţilor din judeţ
Prezentă la deschiderea simpozionului, preşedinta Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a salutat această iniţiativă de cercetare a institutului de la Cristian şi a celorlalte instituţii partenere şi a lansat invitaţia ca rezultatele cercetării din acest domeniu să fie cumulate cu cele din proiectele pe teme ecologice derulate de Consiliul Judeţean Sibiu şi Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. De asemenea, Daniela Cîmpean a lansat invitaţia de a implementa proiecte comune în domeniul cercetării din domeniul protejării mediului înconjurător.
„Mă mândresc cu un judeţ deschis la a aborda tematici care pot să aducă prin analiza lor un plus-valoare vieţii comunităţii. (…) Am rămas impresionată de câtă experienţă acumulată în ani şi oameni cu expertiză sunt astăzi în această încăpere, mă simt copleşită de acest lucru, dar faptul că aţi reuşit, şi vă felicit că faceţi acest lucru, îmi dă speranţa că din dezbaterile pe care le veţi face aici vor ieşi rezultate care cu adevărat vor conta şi vor aduce o schimbare în domeniul pe care dumneavoastră îl analizaţi. (…) Mi-aş dori ca expertiza pe care o aveţi în acest domeniu pe care îl analizaţi astăzi să ajungă într-un fel şi în cadrul proiectului nostru, avem un partenerat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj pentru a derula acest proiect şi mi-aş dori foarte mult ca toate datele să ajungă împreună”, a spus Daniela Cîmpean.
Preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Şişeşti”, prof. univ. emerit dr. ing. Valeriu Tabără, s-a arătat încântat de întâlnirea de la Cristian, în cadrul căreia discuţiile sunt ample şi ating problematici legate de identitatea comunităţilor rurale româneşti.
„Biodiversitatea nu se reface de la sine şi nu putem pune umbrelă împotriva soarelui sau radiaţiilor. Trebuie să găsim căile prin care să contracarăm schimbările climatice în evoluţie, pentru că nu vom rezolva problemele cu mari summit-uri la Glasgow, Buenos Aires, Rio sau nu ştiu pe unde, ci cu măsuri din acestea extrem de simple”, a subliniat Valeriu Tabără.
În cadrul simpozionului, participanţii au susţinut comunicări ştiinţifice pe tema întâlnirii şi amintim câteva dintre titluri: „Evaluarea și atenuarea  impactului schimbărilor climatice asupra biodiversității și productivității pajistilor din Carpații României” (dr. ing. Teodor Maruşca, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Pajişti Braşov ), „Muntele ca model arhetipal in imaginarul liricii românești” (Ioana Diana Olah, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca), „O «viziune» de dezvoltare agro-rurală – montană, sustenabilă, pe baza valorificării calității înalte a «produsului montan», în sistem asociativ-cooperatist microregional” (prof.dr. Radu REY, Preşedinte Forumul Montan din România , M.O. Academia Română , Director CE-MONT).

Etichete: