fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Sibiu: Peste 10 milioane de euro pentru iluminatul public

Astăzi Primăria Sibiu a lansat o licitaţie publică în valoare de peste 10 milioane de euro plus TVA pentru iluminatul public din oraş. Este cel mai mare contract scos la licitaţie de Primărie după cel de salubrizare. Termenul pentru oferte este 24 aprilie. Un studiu atent al documentaţiei ne-a atras atenţia asupra unor aspecte care ridică multe semne de întrebare.

Contractul oferit spre licitaţie de Primăria Sibiu sub denumirea „Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în municipiul Sibiu şi staţiunea Păltiniş” are o valoare de aproape 45 milioane lei plus TVA pe o durată de 4 ani. Preţul contractului poate suporta modifică pe parcursul acestuia. În preţ nu este inclusă valoarea energiei electrice consumată ci doar întreţinerea sistemului. Contractul are trei componente majore: exploatarea şi întreţinerea a sistemului de iluminat public actual, realizarea iluminatului ornamental festiv şi crearea unui dispecerat pentru monitorizarea iluminatului. Şi acum apar problemele.

Prin contract se stipulează câteva condiţii obligatorii pentru ofertanţi. Dispeceratul să fie realizat în maxim 5 zile de la data semnării şi să fie non-stop. Se cere ca firma câştigătoare să aibă un teren de minim 600 mp în municipiul Sibiu şi o clădire de minim 150 mp pentru depozitarea materialelor şi utilajelor. Acest spaţiu poate fi proprietate sau închiriat, iar dacă nu are spaţiu trebuie închiriat în 5 zile de la semnarea contractului. De asemenea trebuie să aibă 2 ingineri şi 8 electricieni pe lângă personal pentru dispecerat. Se mai cer o serie întreagă de unelte şi echipamente să existe în dotarea firmei justificate de situaţia din teren a iluminatului public. Printre aceste echipamente se cere existenţa unui autolaborator PRAM pentru identificarea subterană a defectelor la reţea. Se cere şi un stoc de produse de 100.000 de lei (stâlpi, becuri, siguranţe etc).

Conform datelor Primăriei sistemul public de iluminat are 8658 de aparate stradale şi 1625 ornamentale, cu o reţea de cabluri de 290 km. În caietul de sarcini se precizează că majoritatea corpurilor de iluminat sunt vechi de 30-40 de ani, iar sistemul de cablaje este învechit şi necesită reparaţii.

Pe lângă activitatea de întreţinere şi reparaţii a sistemului de iluminat public (inclusiv cel festiv), contractul mai prevede şi extinderea acestuia prin montarea de 700 de stâlpi, 10.000 de corpuri de iluminat noi cu led şi…. surpriză, cabluri aeriene în lungime de 140 km. Altfel spus ideea ca Sibiul să introducă în subteran toate cablurile a fost valabilă doar pentru zona centrală. Pe lângă aceştia se vor monta 5 km de cablu subteran.

Etichete:

1 Comment

  1. De banii platiți de vechiul primar ptr iluminatul public inainte de 2007, nu spune nimic. Banii aceia de care pomeniți sunt în plus față de cei platiți firmei SIEMENS, nu?