fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate Cultură

Sibiu – Orașul Bunelor Maniere la finalul anului 2020

Aflat la ediția a IV-a, proiectul Sibiu – Orașul Bunelor Maniere, organizat de Asociația „SIBIU 1191”, a continuat și în acest an chiar dacă Sibiul a fost afectat destul de serios de pandemia COVID 19. Practic , începând cu luna mai, mesajele de politețe ale campaniei au fost prezente în spațiul public în așteptarea asumării manierelor de cât mai mulți sibieni și de cât mai multe instituții sau firme.

„Sibiul, practicant al manierelor elegante, le readuce în atenție pentru cei care le uită sau nu le-au cunoscut niciodată. De la îndemnuri de a spune <mulțumesc> atunci când este cazul și până la mesaje despre politețe în mijloacele de transport în comun sau în alte spații publice – aceasta este aria largă pe care a acoperit-o campania”, spun organizatorii . Însemnul  oficial al  campaniei SIBIU – ORAȘUL BUNELOR MANIERE  este un papion și însoțește autocolantele care au ajuns la  ghișeele de relații cu publicul ale instituțiilor, în magazine, restaurante și în alte spații publice.

„Copiii – viitorul bunelor maniere” a fost activitatea din cadrul proiectului care si-a propus interacţiunea cu cei mici (clasele primare) şi prezentarea normelor de bună purtare sub forma de lecţii interactive. Lectorul/lectorii cursurilor de bune maniere au abordat cu cei mici teme precum felul în care se cuvine să se poarte pe stradă, în şcoală, în relaţia cu vârstnicii sau în spaţiile comune (mijloace de transport, restaurant, etc). La finalul fiecărei lecţii copiii participanţi au primit o broşură realizată cu această ocazie cu regulile de bune maniere prezentate. În acest an au fost tipărite 500 de broșuri “Primii pași în Bune Maniere”, iar lecțiile interactive au avut loc la Palatul Copiilor Sibiu.

Asociind manierele cu muzică de calitate și făcând un salt în timpurile când sibienii, îmbrăcați elegant, ieșeau la promenada pe corso sau în parc, acolo unde cânta fanfara, organizatorii le-au dat întâlnire locuitorilor din cartierul Ștrand cu sunetul muzicii. Fie că sunt filarmoniști sau membri în fanfare, muzicieni sibieni au delectat publicul ascultător cu bucăți muzicale celebre în zona parcului din cartierul Strand in luna august.

În luna septembrie în cadrul proiectului au organizat evenimentul „SIBIU – ORAȘUL BUNELOR MANIERE  susține MOBILITATEA SIBIULUI”. Bunele maniere se reflectă și în modul în care toți ne implicăm în protejarea mediului înconjurător, arătându-ne dragostea față de Sibiu (orașul în care trăim, ne desfășurăm activitatea), prin renunțarea la deplasarea cu autoturismele și folosirea mijloacelor de transport alternative. Au provocat partenerii proiectului Sibiu – Orașul Bunelor Maniere să lase acasă autoturismele și să folosească în săptămâna Mobilității mijloacele alternative – autobuzul, bicicleta, trotineta, mersul pe jos.

Împreună cu partenerul Decathlon au realizat în parcul cartierului Ștrand o zonă în care sibienii să poată practica sporturile de masă (tenis de masă, lecții de mers pe bicicletă, tir cu arcul, basket, fitnes, etc). Demonstrațiile realizate de către sportivii clubului Puma (taekwon-do și kickboxing) și trupa de street dance Kolorat au incins atmosfera în 19 septembrie.

Concursul de fotografii organizat, având ca temă “Sibiul Chic” a  fost o provocare pentru cei peste 30 de fotografi înscrisi să surprindă frumusețea orașului nostru în diferite ipostaze. Expozitia foto realizată la Biblioteca Astra Sibiu a cuprins cele mai reușite 62 de fotografii, iar 12 dintre acestea au fost cuprinse în calendarul anului 2021 care a fost tipărit în 2000 exemplare.

Din păcate carantina impusă în municipiul Sibiu în luna noiembrie a făcut ca evenimentul Ziua Bunelor Maniere să se desfășoare în acest an doar în mediul online cu sprijinul Filarmonicii de Stat Sibiu și Ilia Quartet.

„Sperăm ca în anul 2021 proiectul să aibă un impact mult mai mare în comunitate, cât mai multe instituții și companii să promoveze bunele maniere și să ni se alăture, dovedind astfel că Sibiul este special, că aici ținem la bunele maniere, indiferent că este vorba despre bune maniere în relația autorități-cetățean, în trafic sau despre norme de conviețuire între vecini. Ne dorim să formăm o comunitate a partenerilor proiectului și împreună vom avea o forță mai mare să transmitem mesajele campaniei. Vă așteptăm alături de noi pentru susținerea acestei acțiuni. Mulțumim Primăriei Municipiului Sibiu pentru susținerea și cofinanțarea proiectului încă de la prima ediție, dar și partenerilor oficiali din acest an NTT Data Romania, Consilo Web, Boromir Sibiu și Ceta Sibiu!” mai spun organizatorii.

 

Etichete:

Recomandam sa citesti si