fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Sibiu la 829 de ani de la prima atestare documentară- La mulți ani!

La 20 decembrie 1191 apare prima menţiune documentară referitoare la ţinuturile sibiene, Papa Celestin al III-lea confirmând existenţa prepoziturii libere a germanilor din Transilvania. În anul 1321 a fost menţionat sub numele de Hermannsdorf pentru ca, la 1366 să fie menționat pentru prima dată sub denumirea de Hermannstadt.
Sibiul s-a dezvoltat în mod constant, devenind în secolele XV – XVIII una dintre cele mai puternice cetăți ale Transilvaniei şi unul din oraşele cele mai înfloritoare şi prospere. Aici își avea sediul Universitatea Săsească, aflată în fruntea ierarhiei administrative a tuturor saşilor, condusă de un jude regal, mai târziu comite al saşilor. Tot la Sibiu sunt menționate primele bresle din Transilvania într-un document din anul 1376. Cetatea Sibiului a fost invincibilă vreme de sute de ani, de la învazia mongolă din 1241 și până în 1848.
Sibiul devine, în mai multe rânduri, capitala Transilvaniei. Integrarea provinciei în Imperiul Habsburgic a dus la instalarea, la Sibiu, a guvernului care a funcționat aici între anii 1692 – 1791, respectiv 1850-1867. Tot aici își avea sediul guvernatorul Transilvaniei, iar din 1688 se instalează Comandantul militar al Transilvaniei care va funcționa aici până în 7 noiembrie 1918.
Treptat prezenţa populaţiei româneşti în oraş este tot mai vie. Începând cu anul 1761, Sibiul devine cel mai important centru bisericesc şi cultural al romanilor ortodoxi din Transilvania, iar în anul 1864 Andrei Şaguna restaurează Mitropolia Ardealului. Sibiul devine, spre mijlocul secolului al XIX-lea, centrul spiritual al luptei românilor din Transilvania pentru emancipare națională. La Sibiu este redactat de către Simion Bărnuţiu manifestul – proclamaţie către români citit la Blaj şi tot la
Sibiu îşi avea sediul Comitetul Naţional Român sub preşedinţia episcopului Andrei Şaguna. Din Sibiu activează Partidul Naţional Român, cel mai important partid politic din Transilvania, care declanşează cea mai amplă mişcare social-politică din a doua jumătate a secolului al XIX-lea – Mişcarea memorandistă. Sibiul a avut un rol important şi în pregătirea Unirii din 1918, iar imediat după proclamarea unirii Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918, Sibiul devine din nou capitala provinciei până la sfârşitul anului 1919, aici avându-şi sediul Consiliul Dirigent (Guvernul Transilvaniei).
Din anul 1919 denumirea oficială a oraşului se schimbă în Sibiu. După 1990 Sibiul a cunoscut o renaştere economică şi culturală semnificativă, fiind astăzi unul dintre oraşele emblematice ale României. În anul 2007 Sibiu a fost Capitala Culturală Europeană, împreună cu Luxemburg, primul oraş din estul Europei care primeşte acest titlu. În anul 2019 Sibiul a fost Regiune Gastronomică Europeană alături de Egeea de Sud din Grecia.
Text: Roman Cosmin
Foto: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Sibiu_1808_Frans_Neuhauser_paint_01.jpg?fbclid=IwAR3NO3eJYS1_Jy4yPJ8nmzsBSAwwnZ2BGat3A2R6LH5HwABSZQb6gXiUaho
Etichete:

Recomandam sa citesti si