fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Cultură

Sibienii, invitați la un atelier de morărit în Muzeul ASTRA

Sibienii, invitați la un atelier de morărit în Muzeul ASTRA
În cadrul programului ANIMĂ ASTRA, cei mici dar și cei mari, sunt invitați la moara de vânt cu etaj Frecăței, județul Tulcea, să participe la etapele în care boabele de grâu și de porumb se transformă în făină și mălai. Evenimentul este programat, vineri, 30 iulie, în intervalul orar 08:00-16:00.
Aici, o moară de mână și sfârnitorile vor fi puse la îndemâna celor curioși, iar un coleg muzeograf va întreține atmosfera cu povești cu și despre mori de vânt. Totodată, moara Frecăței va fi dotată cu un sistem audio special, prin care ne vom imagina că vântul pune în mișcare paletele de lemn și că instalația adusă de peste patruzeci de ani în muzeu funcționează iar! Datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, moara de vânt cu şase aripi din Frecăţei, a fost reconstruită în muzeu în anul 1967.
Achiziţionată chiar de la un constructor de mori, Moraru Panait, moara este deosebită, mai ales, datorită felului de manevrare a materiei prime de la depozitare la măcinare. Fiind o construcţie cu etaj, depozitul de saci se află la parter iar instalaţia de măcinat la cat, sacii fiind deplasaţi spre instalaţie nu prin interior, ci folosind un vârtej manual instalat în exterior, în dreptul uneia din ferestrele laterale ale etajului. Instalaţiile de măcinare acţionate de forţa vântului au fost folosite în România în mai multe zone. Cea mai mare răspândire au cunoscut-o însă în Dobrogea, unde sunt atestate documentar pentru prima dată în anul 1585, lucru de altfel firesc, dacă luăm în considerare condiţiile geografice deosebite de aici.
Atelierul se va desfășura în conformitate cu normele sanitare impuse de autorități pentru combaterea pandemiei COVID-19. Recomandăm menținerea distanțării fizice.
Etichete:

Recomandam sa citesti si