fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Actualitate

Sibienii fără acte de identitate valabile sunt invitați la Evidența Persoanelor

Peste 1.160 de sibieni au cărțile de identitate expirate. Potrivit datelor Registrului Național privind Evidența Persoanelor, în perioada iulie septembrie 2022, 1.162 de persoane majore ar fi trebuit să solicite eliberarea unui nou act de identitate, 741 dintre acestea din mediul urban și 421 din mediul rural. Pe lângă acestea, mai există 405 persoane care au împlinit vârsta de 14 ani, dar nu au solicitat eliberarea primei cărți de identitate. 236 sunt din mediul urban și 169 din mediul rural.
“Invităm cetățenii județului să-și verifice valabilitatea actelor de identitate și să se adreseze serviciilor publice comunitare locale de evidență a persoanelor pe raza cărora își au domiciliul, pentru eliberarea primei cărți de identitate sau pentru preschimbarea actului de identitate, având în vedere că aceste documente și-au pierdut valabilitatea. Atragem atenția că, nesolicitarea primului act de identitate în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, respectiv nesolicitarea eliberării unui nou act de identitate ca urmare a expirării termenului de valabilitate a celui deținut, constituie contravenție. Potrivit normelor legale în vigoare, termenul de soluționare a cererilor pentru eliberarea actului de identitate este de până la 30 de zile, acesta putând fi prelungit cu cel mult 15 zile de către șeful serviciului public comunitar de evidență a persoanelor”, precizează Florin Munteanu, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor Sibiu.
Pentru evitarea prezentării, în același timp, a unui număr mare de persoane la sediul serviciilor publice locale de specialitate, cetățenii pot accesa platformele de programare on-line/telefonic ori să verifice, în prealabil, programul de activitate al celor 19 servicii publice comunitare locale de evidență a persoanelor operaționale la nivelul județului Sibiu accesând site-urile oficiale ale primăriilor în subordinea cărora acestea funcționează, și anume: Sibiu, Mediaș, Agnita, Avrig, Axente Sever, Cisnădie, Copșa Mică, Dârlos, Dumbrăveni, Laslea, Miercurea Sibiului, Ocna Sibiului, Orlat, Săliște, Slimnic, Șelimbăr, Șura Mică, Tălmaciu, Turnu Roșu.
De asemenea, pentru situații de excepție, în scopul eliberării actului de identitate într-un termen mai scurt decât cel stabilit la nivelul serviciului de profil, se poate formula o cerere motivată, adresată șefului serviciului public comunitar de evidență a persoanelor. Pentru a urmări procedura de eliberare a actului de identitate la nivelul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Sibiu, cei interesați pot consulta site-ul instituției noastre la www.djepsibiu.ro – secțiunea dedicată evidenței persoanelor.

 

Etichete: