fbpx
INCARCARE

Ce anume cauti?

Judet

Sfinţii Mărturisitori Ardeleni, cinstiţi în Mărginimea Sibiului

Sfinţii Mărturisitori din Transilvania au fost cinstiţi miercuri, 21 octombrie, în Mărginimea Sibiului, în locurile sfinţite de rugăciunile şi de jertfa celor care au luptat pentru păstrarea credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri.

La biserica din satul Sibiel, localitatea Sfântului Moise Măcinic, un sobor de preoţi condus de protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, a oficiat Sfânta Liturghie şi s-a rugat Sfântului ocrotitor pentru mijlocire înaintea Tronului ceresc şi ocrotire în aceste vremuri de mare încercare pentru întreaga omenire.

“Sfântul Moise Măcinic din Sibiel a fost cinstit în chip deosebit în comunitatea noastră. Am oficiat Sfânta Liturghie în sobor, avându-l în frunte pe protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, iar alături i-am avut pe preoții din parohiile învecinate. Ne-am bucurat s-o avem în mijlocul nostru pe interpreta de muzică populară Oana Carmen Bozga-Pintea de la Alba Iulia, care la sfârșit ne-a încântat cu un frumos recital de pricesne. Apoi, cu toții am urcat pe esplanada Muzeului de Icoane pe Sticlă din curtea bisericii, unde am pregătit o mică gustare pentru toți cei prezenți. Totul s a desfășurat respectând regulile igienico-sanitare impuse de autorități”, ne-a spus preotul paroh din Sibiel, Bogdan Alin Fluieraş.

Sfântul Mărturisitor Moise Măcinic din Sibiel este unul dintre sfinţii sărbătoriţi la 21 octombrie. A continuat împreună cu Oprea Miclăuș misiunea mărturisitoare a Sfântului Visarion Sarai, iar în 1752, cei doi au mers la Viena pemtru a duce memoriul românilor din Transilvania. Aceștia au fost primiți de împărăteasa Maria Tereza și de cancelarul Kaunitz, care, însă, și-au pierdut răbdarea și i-au aruncat în temniță. Cei doi au pătimit în temnița de la Kufstein, acolo unde, după numeroase încercări, s-ai săvârșit în dreapta credință la date necunoscute.

Etichete:

Recomandam sa citesti si